Scott Matthew combineert de hippe uitstraling van New York - waar hij al meer dan een decennium woont - met het pretentieloze van Australië, waar hij geboren en getogen is. Dat weerspiegelt zich ook in zijn muziek, die opvallend toegankelijk is voor folkrock. De nummers zijn eenvoudig, melancholisch en breekbaar. Daarbij slaagt hij erin om te voorkomen dat het klef wordt, mede door het gepast inzetten van strijkers en een ukelele. Bovendien bezit zijn stem, die bij momenten onvermijdelijk aan de falsetstem van Antony (& the Johnsons) doet denken, voldoende warmte en soul om het geheel aangenaam te houden.

Deze titelloze plaat is Matthews debuut, maar hij is er zeker niet mee aan zijn proefstuk. Voordien speelde hij in een poppunk band (Nicotine) en leverde hij zijn stem en songs voor soundtracks. Enkele tracks van deze plaat waren overigens in een andere versie al te beluisteren op de soundtrack van Shortbus. Hier komen 'Little Bird', 'Upside Down' en 'Surgery' terug in minimalistische versies waar de huilende stem van Matthew centraal staat en enkel begeleid wordt door ukelele of piano. Daarnaast zijn er songs als 'Market Me to Children' waar plaats is voor strijkers, die de ballad de nodige allure geven en de song zelfs even naar klassiek doen neigen. Luisteraars die zoveel rust moeilijk verdragen, kunnen teruggrijpen naar 'Abandoned' waar de ritmesectie ongeduldig aandringt op meer kracht en explosie. Die kracht komt er slechts langzaamaan onder invloed van openbloeiende strijkers die voor het einde nog even op de rem gaan staan. Het is een structuur die aantoont dat Matthew het songschrijven helemaal onder de knie heeft.

Er valt dan ook weinig aan te merken op dit 35 minuten durende debuut. 'Prescription', een makke poging tot een meezinger waar Matthew zich te gemakkelijk vanaf maakt, is de enige ondermaatse song. De andere nummers zijn allemaal op niveau, maar de plaat mist afwisseling en hoogtepunten om al een grote doorbraak te kunnen forceren.

Meer over Scott Matthew


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.