Scum of the Earth is het nieuwe project van Mike Riggs, voorheen gitarist bij Rob Zombie (vooraleer die voornamelijk begon te regisseren). Dat betekent dat Riggs voor een flink deel verantwoordelijk was voor de catchy songs van Zombie's 'Hellbilly Deluxe' en Riggs heeft die trend gewoon naadloos verder gezet. Wat hier gepresenteerd wordt, is lekker harde industrial metal met wat technobeats er doorheen en simplistische teksten. Dat het geheel verdomd aanstekelijk en catchy is, is dan ook een heerlijk pluspunt.

Veel gitaarwerk hoeft een mens eigenlijk niet te verwachten op 'The Devil Made Me Do It', want de snaarinstrumenten zijn vaak zo onnoemelijk vervormd, door de mixer gehaald en achter een laag ruis en beats verstopt dat ze moeilijk te herkennen zijn. Dat doet er ook geen bal toe, want door het simpele maar effectieve adagium van beuken, blijken de songs (die er op hoop en al een half uur doorgeramd worden) aardige blijvertjes, oorwurmpjes die ondanks het gebrek aan melodie of subtiele opbouw genadeloos in de gehoorgang duikelen.

Niet alle songs zijn echter even sterk. Uitschieters zijn opener 'Born Again Masochist', wat met een paar dubstepbeats gezegend is, maar toch vooral doet denken aan Riggs' werk bij Rob Zombie, het instant meebrulbare 'The Devil Made Me Do It III', wat een idioot refrein heeft, maar een oh zo lekkere refreinriff en het ultrabrutale 'Pray', dat heen en weer stuitert als een hyperactieve pingpongbal.

Finesse is spontaan de deur uitgerend, subtiliteit zit verscholen achter de sofa en de intelligente songschrijver heeft zopas een lobotomie ondergaan, maar dat neemt niet weg dat qua industrieel geram en gebeuk Scum of the Earth een meer dan aardig schijfje heeft afgeleverd, voor die momenten waarop er enkel en alleen loos moet gegaan worden. Of het een echte blijver is, zal de toekomst moeten uitwijzen, maar tot het zover is, is het alleszins lekker feesten met 'The Devil Made Me Do It'.

Meer over Scum of the Earth


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.