De pianotrios van Piotr Iliych Tchaikovski (1840-1893) en Sergei Rachmaninov (1873-1943) worden wel vaker samen op een cd gezet. Het zijn dan ook gelijkaardige werken, die eenzelfde klankwereld en eenzelfde rouwende karakter met elkaar delen, hoewel beide componisten een volle generatie uit elkaar lagen. Rachmaninovs eendelige 'Trio Elègiaque' is een vroeg werk dat duidelijk teruggrijpt Tchaikovskis voorbeeld of tenminste iets algemener naar de melodieën van de Russische romantiek.

Tchaikovski was niet sterk met kamermuziek. Zijn taal was die van de symfonische muziek, de opera en het lied. Kamermuziek neemt slechts een kleine plaats in binnen zijn oeuvre. Toch schreef de componist een pianotrio, een genre dat hij niet bijzonder nauw aan het hart lag, bij de dood van zijn vriend en mentor Nikolay Rubinstein in 1881. De variatiereeks die het tweede en laatste deel van het trio vormt, wordt algemeen aanzien als een beschrijving van elk facet van Rubinsteins karakter. Deutsche Grammophon wist bovendien voor deze opname een trio van gekende virtuozen bij elkaar te brengen, met de Chinese pianist Lang Lang, de Russische violist Vadim Repin en de Lets-Israëlische cellist Mischa Maisky.

De twee trios van Tchaikovski en Rachmaninov worden in dezelfde geest gespeeld. Ze stralen een warmte uit die deze diep gevoelde romantische muziek uitstekend past. Het is een plezier om te horen hoe intens de drie muzikanten opgaan in Rachmaninovs brede penseelstroken. Anderzijds bezit elke variatie in het laatste deel van Tchaikovskis trio een verschillend karakter en hier demonstreren Lang Lang, Vadim Repin en Mischa Maisky dat ze elk aspect van deze muziek even levendig kunnen laten horen. Want hoewel Tchaikovskis trio een soort van Requiem voor Rubinstein is, bevat het opvallend veel vrolijke momenten. De grootsprakerige Tchaikovski van de symfonische muziek ruimt hier de baan voor een Tchaikovski die elegante fuga's, mazurka's en walsen schrijft. Zelfs de donkere coda aan het laatste deel blijft op deze uitvoering warm en comfortabel klinken. Diepzinnigheid krijgt deze muziek in de manier waarop de twee strijkers waar dat nodig is diep in hun snaren kruipen en de manier waarop Lang Lang al even intens zijn akkoorden kan neerzetten. Het subtiel in de verf zetten van het hoogtepunt van elke frase geeft deze opname haar donker gekleurde ziel zonder log te gaan klinken.

Uitmuntende uitvoeringen herkent men vanaf de eerste noten en dat is ook zo op deze prachtige cd. Lang Lang, Vadim Repin en Mischa Maisky zitten duidelijk op dezelfde golflengte en voelen elkaar én deze muziek uitstekend aan. Dat zorgt voor een uitvoering die geen seconde zou mogen vervelen.

Meer over Sergei Rachmaninov, Peter Tchaikovski


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.