Twee Amerikanen met een aardige staat van dienst, dat zijn M. Ward en Zooey Deschanel. Hij is een erg gerespecteerde alternatieve zanger-liedjesschrijver, zij een bejubelde actrice die verschillende mooie Hollywoodrollen inkleurde. Samen hebben ze sinds enkele jaren een hobbyprojectje, She & Him genaamd, waarvoor hij grotendeels de muziek schrijft en zij grosso modo het vocale compartiment bevolkt. Dat het project redelijk vrijblijvend is kan reeds gesuggereerd worden op basis van hun groepsnaam. Ook hun eerste twee albums kregen geen welluidende titels, want dat kan men ‘Volume 1’ en ‘Volume 2’ bezwaarlijk noemen. Tijdens de eindejaarsperiode van 2011 stallen She & Him opnieuw wat van hun vrijblijvendheid uit. Met ‘A Very She & Him Christmas’ laten ze weinig aan de verbeelding over: het duo maakte een kerstplaat!!

Klinkt deze kerstplaat – volgestouwd met herwerkte kerstklassiekers – nu even vrijblijvend als hun groeps- en albumtitel doet vermoeden? Eigenlijk wel. Voor de werkelijke luisterervaring kan vooral verwezen worden naar de eerdergenoemde en veel originelere albums ‘Volume 1’ en ‘Volume 2’. Toch wil dit niet zeggen dat ‘A Very She & Him Christmas’ een maat voor niets is. Het is zeker een sfeervol kerstalbum, maar het overstijgt de kerstperiode niet. Ook muzikaal klinkt het allemaal nogal traditioneel. Zo spookt tijdens het luisteren meermaals de naam van Nancy Sinatra als een schim door het geheugen. Wanneer M. Ward vervolgens vocale ten tonele verschijnt, wordt zelfs even aan Lee Hazelwood gedacht, wat zeker geen punt van kritiek is, het duo stond voor héérlijke muziek.

Het probleem is echter dat pakweg in maart geen kat zal luisteren naar ‘Christmas Wish’ en ‘Sleigh Ride’, nochtans vrij avontuurlijke kerstduetten, voorzien van de nodige belletjes en zoete achtergrondkoortjes. Ook ‘Rockin’ Around The Christmas Tree’, wat in essentie aangename rock n’ roll is, zal buiten de kerstperiode niet werken. De andere nummers op ‘A Very She & Him Christmas’ hebben een nog moeilijker voorkomen. Deze zijn eerder te beschrijven als klassieke ballads, die hun werk wel doen als achtergrondkerstmuziek, maar een intense luisterbeurt overleven ze nauwelijks.

She & Him hebben met hun kerstalbum ‘A Very She & Him Christmas’ een moeilijk werkstukje geworpen. Het is een album dat als kerst- of sfeerplaat niet af te breken is. Als luister- of jaarvast album is ze echter onder de kast te vegen, of beter nog: met de kerstprullaria in een doos te bewaren op een stoffige zolder tot het opnieuw familiaal warme tijden zijn.

Meer over She & Him


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.