Simplesongs, alias Ken Veerman uit Antwerpen, heeft met 'Last Day on Earth' zijn debuut-ep klaar. Enkel via mailorder te verkrijgen zal het kleinood de nieuwe Clouseau niet snel naar de kroon steken, maar het schijfje geeft een duidelijk beeld van waar Simplesongs voor staat: de zelfverklaarde bombastische singer-songwriter levert, begeleid door piano en/of gitaar, een steeds dramatische performance van nummers waarin het "ach en wee" niet van de lucht is.

'Last Day on Earth' opent met het titelnummer, waarin de radeloze mensheid op de vooravond van het einde van de wereld niet weet hoe die laatste uren door te brengen. Een interessant gegeven dat tekstueel met nauwelijks bedwongen pathos wordt uitgewerkt: "The man on the news / Just took off his shoes / And slowly tied the lace around his neck". Een van de eerste dingen die opvalt aan Simplesongs is Veermans Britse accent, dat er soms zo vingerdik opligt dat het lijkt alsof de zanger een imitatie van de jonge David Bowie ten beste geeft. 'Apologize' geeft Thom Yorke het nakijken in huilerigheid maar schiet zijn doel voorbij door een al te grote repetitiviteit. Vervolgens zet Veerman een amusante human beatbox neer in 'We Can't Stall for Time (No More)', maar saboteert het nummer een beetje met valse achtergrondzang. Ook 'Breathe Fire' begint erg sterk, maar halverwege krijgt men de indruk dat de artiest de boel een beetje bijeen staat te improviseren op zijn Stef Kamiel Carlens'. 's Mans accent wordt hier soms tenenkrullend van aard, zoals in het gezwollen refrein "I'm too young to die / I'm too young to go / So I'll just breathe fire / Till it burns no more". De ep wordt besloten met 'Process/Motion', dat opnieuw te kampen heeft met pijnlijke achtergrondzang en een nogal eentonig songgegeven, maar het nummer weet in al zijn droefenis wel te bekoren.

Simplesongs lijkt met deze ep nog niet aan zijn proefstuk toe, maar het potentieel zit er in. Veerman kan eventueel het surplus aan herhaling tegengaan door de songstructuren nog wat verder uit te werken en zijn treurwilgenzang wat minder eendimensionaal te brengen, maar de man beschikt over degelijke melodie├źn en heeft alleszins een persoonlijke kijk op zijn muziek.

Meer over Simplesongs


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.