'Olden' is oud werk van Sixteen Horsepower. De cd omvat de allereerste opnames van de groep met de Night Owl Session van 1993, opnames uit januari 1994 en van een optreden in oktober 1994. Hoewel het al tien jaar geleden is, had David Eugene Edwards, de bezieler van de groep, toen al meer dan een beginsel van het huidige Sixteen Horsepower. Zo had het christendom reeds een grote invloed op zijn muziek. In zijn teksten lijkt Edwards een manier te zoeken waarop de verschillende stukken van zijn geloof in elkaar passen.
Dat hij die manier niet altijd vindt, is te horen in zijn stem. Zo lijkt het dat hij met een getormenteerde ziel zit. Vaak klinkt het wanhopig en somber, maar ook sensueel, intens en zwoel. Dat zwoele maakt de muziek zeer aantrekkelijk en komt voort uit de nadrukkelijke aanwezigheid van ofwel een banjo ofwel een bandoneon in de nummers. Dat maakt dat songs als 'Pure Club Road' en 'Dead Run' klinken als een mengeling van folk, zigeunermuziek en rock, die zelfs een volksdans in gang kan zetten. Deze nummers klinken dan ook opgewekter dan bijvoorbeeld 'Prison Shoe Romp', waar gitaargetokkel en trage banjoaanslagen een heel wat melancholischere klank scheppen. 'Coal Black Horses' steunt dan weer op een ritme en gitaar waar country niet ver weg is met ook een gedrevenheid die uit deze richting komt.
Die gedrevenheid straalt af van alle nummers op 'Olden', die kort samengevat kunnen beschouwd worden als de ruwere versies van hun 'officiƫle' tegenhangers op hun ongetiteld debuut en 'Sackcloth 'n' Ashes'. Ondanks de vaak pittige elementen zoals banjo en bandoneon zit er echter te weinig variatie in het album om een uur te kunnen boeien, tenzij u ook nog niet weet waar uw christelijk geloof nu juist naartoe moet.

Meer over Sixteen Horsepower


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.