Het gebeurt niet vaak dat een band uit Ijsland tot in deze contreien raakt, laat staan enige bekendheid verwerft. Dat zou voor Skalmöld wel eens anders kunnen worden, na het horen van hun debuut 'Baldur'. Immers, dit zestal houdt zich op in de wereld van de folkmetal, maar brengt toch een geheel eigen toets aan het genre die smaakt naar meer.

'Baldur' is zowaar een volledig verhaal, dat qua rode draad misschien niet zo origineel is, maar wel goed werd uitgewerkt. Hoofdfiguur is Baldur, een rijkere man wiens gezin vermoord wordt, waarna hij op wraaktocht gaat. Aan het einde van de rit sterft hij ook, maar zo is hij wel terug bij zijn gezin. De parallel met de film 'Gladiator' zal allicht niemand ontgaan, maar deze keer is de setting Ijsland.

Muzikaal behoort Skalmöld zonder enige twijfel binnen de folkmetal, maar dan wel bij de bands die het genre interessant houden. Zo zit de hele plaat vol met epische samenzang die links en rechts refereert aan Tyr, zijn de songs vaak uitgesponnen met een pak progressieve elementen (warse songstructuren, opvallende wissels tussen akoestische en metalen onderdelen), is er relatief rauwe zang en gebruiken de heren zowaar een hobo. Interessante keuze qua instrument, en los van het feit dat de hobo Skalmöld een eigen toets geeft, is het goed geïntegreerd in het geheel.

Met voorsprong het beste nummer van het album is 'Kvadning', een ware reis doorheen alle emoties en gezegend met een haast ridicuul catchy melodie, die altijd opduikt om een gevoel van verlichting te geven. De band haalt hier alles uit de kast en combineert haast moeiteloos de metalen kant als de ingetogen zijde, en dat werkt wonderwel. Niet dat de andere songs daarom minder zijn, maar 'Kvadning' is wel meteen herkenbaar en het nummer dat een luisteraar het snelste bij het nekvel grijpt.

Het leidt geen twijfel dat er flink gesleuteld werd aan dit debuut, met als resultaat een verfrissend schijfje vol puike muziek. Fans van Tyr, Fejd en aanverwanten kunnen meteen toeslaan, alsook eenieder die voor de verandering uitdagende folkmetal wil horen.

Meer over Skalmöld


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.