Skyphone, een trio jonge muzikanten uit Kopenhagen, is met ‘Avellaneda’ pas aan de tweede release toe. Skyphone maakt Scandinavische indie folk en elektronica en gebruikt als instrumentarium voornamelijk gitaar, elektronica en in mindere mate trompet, harmonica, orgel en xylofoon. Op hun debut ‘Fabula’ uit 2004 lag de nadruk meer op poppy deuntjes; met ‘Avellaneda’ leveren ze een rustige, meer melancholische plaat af met een apart en eigen geluid, licht experimenteel maar goed verteerbaar. Drums/beats zijn praktisch volledig afwezig en de verschillende akoestische en elektronische klanken worden subtiel met elkaar verweven.

Op het ganse album draagt de lichtjes krakende elektronica enorm bij tot een mijmerende en zoekende sfeer. Hoewel het niet altijd volledig functionele klanken zijn zorgt het wel voor een voller geluid en een zekere diepgang. 'Cloudpanic' opent in ieder geval sterk met een prachtige mix van gitaar en clicks, in het middendeel bijgestaan door een Hammondorgel. 'All is wood' huppelt heen en weer met xylofoongeluidjes, naar het einde toe culminerend in een melodie van trompet en harmonica à la Múm. Vervolgens worden op 'River of Kings' rond enkele gitaarakkoorden verschillende knisperende geluiden geweven, versterkt met een melancholische melodie. Ook ‘Schweizerhalle’ en ‘Leafchisel’ gebruiken dit toch wel geslaagde procédé van vertrouwd in de oren klinkende folky gitaarakkoorden en voor diepgang zorgende elektronica. Andere nummers richten zich dan weer minder op melodie en zorgen voor rust. Afsluiter ‘Yetispor’ is hiervan een goed voorbeeld: de gitaarmelodieën beperken zich tot enkele noten, omringd door driedimensionale clicks en een zachte trompet die maar enkele noten blaast, pas eventjes oplevend om dan te eindigen in stilte.

De Denen van Skyphone hebben op Avellaneda oog voor detail en afwerking en slagen erin vertrouwde akoestische en vernieuwende elektronica geruisloos met elkaar te doen versmelten. De mijmerende sfeer, droevig noch opgewekt, sluit daar perfect bij aan. ‘Avellaneda’ is door het zachte geluid en de mijmerende sfeer niet voor iedereen maar zeker de moeite om te ontdekken.

Meer over Skyphone


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.