Wie houdt van de verfrissende smaak van anijs onder een warme zomerzon, kent allicht de risico's van enkele glaasjes pastis: het blijvend aanlengen met water verstevigt de aanval op het helder verstand. Dat dit ook positieve kanten heeft, weten de heren van Soapstarter wel. Een uitgelopen vakantie in de Provence en een dozijn flessen van deze geestrijke drank liggen aan de basis van 'Naked Wheelz' en dat is te merken: het plaatje ademt niet enkel een heerlijke zuiderse nonchalance uit, maar weet die ook met een los rammelende cocktail van funk, latin en soul te overgieten. Een echte zomer heeft België in 2007 niet gezien, maar dat zal niet aan Soapstarter gelegen hebben.

Soapstarter, de band rond spilfiguur François de Meyer met ondermeer dEUS drummer Stephane Missegers en de Brit Kris Buckle in de gelederen, kent iets van muzikale feestvreugde. Hoewel die eerste verantwoordelijk is voor vele instrumentale bijdragen en eindproductie van dit plaatje, overheerst hier toch duidelijk een vrolijke groepssfeer. Het sextet staat voor muzikale inspiratie en doordachte uitgelatenheid zoals die ook terug te vinden is bij Zita Swoon of Gabriel Rios: een zuiderse mentaliteit in een mooi afgemeten, Vlaams muzikaal jasje. Net als Rios is Soapstarter overigens ook gehuisvest bij het avontuurlijke label Busker, wat de muzikale band tussen beiden nog versterkt. Toch is deze groep een stuk meer losbandig, wat hen soms tot de grens van volks vertier en gezapigheid brengt. Niet dat zoiets erg is, want met behulp van een stevige neut alcohol zijn volksspelen zelfs voor stijfharken genietbaar. 'Naked Wheelz' straalt dan ook aanvankelijk van het spelplezier. Zo rommelt de plaat vrolijk binnen met percussie, een fluitend wijsje en een Morricone-mondharmonica. Akoestische gitaar, een warm orgeltje en een heerlijke samenzang zijn voorname smaakmakers in dit bont allegaartje van liedjes. Verder goochelt Soapstarter met funk, bossanova en hiphop maar telkens op een erg soulvolle, poppy en tegelijkertijd speelse manier. Dit plaatje lijkt aanvankelijk wel het kind in iedereen te willen loslaten. In het dartele 'Mia Maya' komt zelfs even een kazoo kijken, het speelgoedinstrument bij uitstek. 'Bad News' is een gedegen ska met hippe zanglijnen, een warboel van fuzzy blazers en wederom een erg jeugdig en feestelijk karakter en 'Tango Pesado' combineert zonder enige moeite zwoele, funky vibes met een exotisch ritme.

De tweede helft van dit plaatje zinkt echter een beetje weg. Soapstarter vervalt meer en meer tot intiem geneuzel en geneurie. Vrolijke soul maakt plaats voor een zware kater met weinig lichtpunten. De lome, akoestische folkballade 'Nugatil' beklemtoont nog even de feestvreugde dankzij zijn mooie opbouw en losbandige, gospelachtige samenzang. Met het tranendal 'Paper Bob' zinkt Soapstarter echter voorgoed weg tot een weinig zeggend gefluit en gemurmel waarin het jammen de overhand lijkt te nemen en de teugels volledig worden losgelaten. Er wordt nog wat gehipt en gehopt en de zomer is nog wel aanwezig, maar echt pittige songs lijken niet meer aan de orde en dat laat een beetje een wrange smaak na. Zelfs de zeven minuten durende afsluiter grijpt met zijn strakke en hoekige ritmen niet meer naar de keel.

Soapstarter heeft op dit debuut een snelle start genomen. Een handvol zomerse, potentiële hits is voldoende om van een 'nieuwe ontdekking' te mogen spreken. Spijtig genoeg glijdt 'Naked Wheelz' een beetje weg in gemakzucht en een te grote muzikale nonchalance. Eerste deel meer dan ok, tweede deel ietsje minder, dat geeft toch nog een mooie eindscore.

Meer over Soapstarter


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.