Soilent Green is afkomstig uit een science fictionfilm met Charlton Heston, waarin een overheidsfirma op grote schaal goedkoop voedsel produceert voor de massa. Later blijkt dat deze instantie overleden mensen recycleert als eten. De band Soilent Green draait rond Ben Falgoust, eveneens actief bij Goatwhore en een iconisch figuur uit de Amerikaanse doom en sludge scene. Bij Soilent Green ligt de focus eerder op grind. De eigenzinnig zuiderse, haast redneck-achtige invloeden die Soilent Green ten overvloede over het geheel drapeert geven de band op 'Confrontation' een puike voorsprong op de concurrentie.

De band heeft het alvast niet makkelijk gehad de laatste jaren: door de dood van enkele bandleden (waaronder één doodgeschoten bij een overval) was het begrijpelijkerwijze even stil rond Falgoust en co. 'Confrontation' haalt hen uit de afzondering en laat een hernieuwde band horen die uitermate scherp staat en die klaar is om fans bij te winnen. Nu heeft Soilent Green altijd de eigenschap gehad om hardnekkig het eigen pad te volgen. Dat leidde in het verleden nogal eens tot moeilijk verteerbare muziek. Ook al is 'Confrontation' niet voor iedereen spek voor de bek, toch is dit materiaal van dergelijke aard dat flink wat mensen kunnen aangesproken worden. Het groovende aspect van Soilent Green is iets dikker in de verf gezet en de rauwhese rochel van frontman Falgoust is verstaanbaarder geworden. De pompende baslijnen worden gecombineerd met heerlijk zoemende gitaarklanken wat maakt dat Soilent Green verdomd aanstekelijk klinkt. Het tempo is snedig en door de transparantere songstructuren valt makkelijker mee te headbangen. Regelmatig schemert de 'oude' Soilent Green nog wel door, onder meer door plots invallende blastpassages (geflipte versnellingen), maar meestal heeft de band gas terug genomen ten voordele van songs die beter blijven hangen. Dat wil hoegenaamd niet zeggen als zou Soilent Green niet kwaad meer klinken, integendeel. De woede is deze keer echter meer aan te voelen als onderhuidse spanning. Falgoust bewijst trouwens alweer dat hij een knap observator van de dagelijkse wereld is, getuige zijn schrijnende weergave in onder meer 'Forgive & Regret', '12 oz. Prophet' of 'They Lie to Hide the Truth'. De wereld wordt er niet mooier op en dat kan Soilent Green perfect omzetten in muziek.

Soilent Green heeft altijd halsstarrig de eigen weg gevolgd en waar die weg in het verleden nogal eens stukliep op bizarre songstructuren of vreemde tempowisselingen heeft de band dit keer netjes alle puzzelstukken op de juiste plaats gezet. De nummers zijn immers perfect uitgebalanceerd, klinken bijzonder krachtig en catchy en sleuren iedereen mee. 'Confrontation' is een moerasmonster met attitude.

Meer over Soilent Green


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.