Het debuut van Spin Marvel dateert van 2005. Met het album ‘Spin Marvel’ verbaasde de groep toen Jan en alleman dankzij een fris, radicaal geluid. Die provocerende sound gaat onder meer schuil in de vele effecten die Terje Evensen onder de nu eens bedachtzame, dan weer springlevende muziek plaatst. Zo is de opvolger van Spin Marvels debuut, namelijk de cd met de bizarre titel ‘The Reluctantly Politicised Mr. James’, opgevat als één lange track, omdat Evensen alle afzonderlijke composities aan elkaar gebreid heeft. De man is naast elektronica-fanaat echter ook percussionist, wat in combinatie met bandleider Martin France (die akoestisch drumt) uiteraard een erg ritmisch aspect aan de muziek geeft. Nochtans wreekt de prominente aanwezigheid van ritme zich niet op de muziek, omdat die even vaak absoluut vrij wordt, bijvoorbeeld wanneer de altijd hees en schuchter klinkende Nils Petter Molvaer met gepijnigde improvisaties komt aanzetten, zoals in het slotnummer ‘Dust in Eyebeam’.

Naast Molvaer treedt ook gitarist John Parricelli af en toe naar de voorgrond, in waanzinnig ruwe partijen, die in onder meer ‘Two Metalled Tendrils / Ten Stairs Stretching’ zelf iets weg lijken te hebben van regelrechte metal. Bassist Tim Harries is altijd aanwezig, zij het onder de oppervlakte. Hij bouwt soms geweldig mee aan de minimale soundscapes van Evensen, wat een prachtig dromerig aspect geeft aan de nummers. Toch is het de grootste naam, Nils Petter Molvaer, die de show steelt. Hij klinkt even diepgaand als op de projecten onder zijn eigen naam en kan bruuske uitvallen koppelen aan heel timide improvisaties.

Spin Marvels grootste pluspunt is de immense verscheidenheid binnen het album, zonder dat de sound aan consistentie verliest. Altijd zijn de composities gedurfd en uitdagend naar de luisteraar toe, die geacht wordt zich open te stellen voor deze muziek die naar allerhande genres verwijst, van drum ’n bass en ambient tot country en metal. Conventioneel is France’s jazz dus geenszins, wel intelligent, energetisch en compromisloos. Het lelijke artwork kost het album bijna een halfje, maar in essentie draait het om de muziek en wie die stelling onderschrijft, zal zich ‘The Reluctantly Politicised Mr. James’ nimmer beklagen.

Meer over Spin Marvel


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.