Het is menens op de 5de cd van de Britse band Spiritualized. Zwaar gierend en met een razend tempo opent 'Amazing Grace' met overstuurde gitaarrock. Het duurt een hele poos vooraleer de groep zich enige rust gunt. Daardoor leent de plaat zich zelfs goed voor industrialfans.
Gitaardistortion gitaren leiden op de plaat in elk geval een erg belangrijk leven. Typisch voor Spiritualized worden deze bombastische partijen overgoten met een zware symfonische saus, wat het geheel nog meer dramatiseert. Toch worden de overdonderende instrumentale geluidsmuren die de groep opbouwt afgewisseld met meer rustige, introverte momenten wat de cd aangenaam in balans brengt. Sacrale zangpartijen in 'Oh Baby' die de dramatiek ten top voeren, staan in schril contrast met de haast akoestische manier waarop het nummer opent. Door zowel de stem van zanger Jason Pierce als de instrumentale omlijsting in een vage, weggetrokken waas te houden, klinkt het geheel erg donker. Zelfs de gebruikte tamboerijnen of belletjes lijken eerder op engelen des doods. Toch is 'Amazing Grace' geen al te zwaarmoedige plaat en knipoogt ze vaker naar het symfonische dan het industriële. Tragere nummers als het gospel achtig 'Lord Let it Rain on Me' of 'The Ballad of Richie Lee' brengen halverwege deze cd een leuke verpozing. Vanaf dan lijkt de zwar(t)e druk verminderd en komt Spiritualized zowaar met enkele garagerock achtige nummers op de proppen. Hoewel nog steeds geladen met veel orgelpartijen en snelle, complexe gitaarrifs klinkt alles toch al een pak opgewekter. Psychedelica lijkt het te overwinnen van dramatiek. Het is daardoor ook gepermitteerd om 'Amazing Grace' te beëindigen met 2 meer introverte, rustige nummers en langzaam af te sluiten met de droomzachte pianoballad 'Lay it Down Slow'.
Op deze laatste cd lijkt Spiritualized een apart, variërend verhaal te willen vertellen. Dat de band daarbij inspiratie put uit de meest uiteenlopende muziekstijlen (jazz, gospel, ballads, ...) kan natuurlijk enkel maar toegejuicht worden en helpt om deze toch niet al te vrolijke plaat te verteren. Het resultaat is in elk geval een boeiend en dynamisch geheel; niet hitgevoelig, maar wel heel mooi.

Meer over Spiritualized


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.