Jezelf Spoelstra noemen is een statement natuurlijk. Hij is uiteraard Nederlands, maar is met geen enkele van zijn landgenoten te vergelijken. Anouk, Ilse Delange of Kane zijn zowat het tegenovergestelde van waar Spoelstra voor staat. Zijn 'I Got Issues the Shape of italy' is een ep, verschenen op het Nederlandse Narrominded-label, een Nederlands label dat zich gespecialiseerd heeft in verdeling via internet, maar gaandeweg ook cd-r's en later gewone cd's en vinyl is beginnen te verdelen. Er bestaat dus wel degelijk een interessante beweging in Nederland, maar, zoals als dat meestal gaat in de underground, is die niet zo makkelijk te vinden.

Het loont de moeite om op zoek te gaan, want Spoelstra heeft een intrigerende plaat gemaakt. Het vereist een geoefend oor en de nodige moeite om door de slechte productie en de vele stoorzenders door te luisteren. Productie is overigens te veel gezegd want die is eigenlijk onbestaande. Spoelstra schrijft hele mooie, spannende dingen, er zijn prachtige melodie├źn te horen, maar die worden gecamoufleerd door heel veel gekke geluiden en een dikke laag noise. De plaat is door de Nederlander helemaal alleen gemaakt, hij heeft zelf drum en gitaar ingespeeld en ook de elektronica en de sonische experimenten met effectpedalen zijn van zijn hand.

'I Got Issues the Shape of Italy' is bovendien ook een themaplaat, Spoelstra noemt het zelf zijn country-plaat. Dat valt in dit geval wel erg letterlijk te nemen: de nummers refereren niet naar het muziekgenre country, maar wel gaat elk nummer over iets dat met een land te maken heeft. De titels die dit aangeven zijn allemaal foute woordspelingen: 'Pig in Japan', Post War Germany Always Rings Twice' en meer van dat fraais. Het gebrek aan serieux en de instrumentale muziek doen een beetje denken aan I Love Sarah.

'I Got Issues the Shape of Italy' is moeilijk te beluisteren: de productie is van slechte kwaliteit en de hoes is erg lelijk; desalniettemin is het een erg spannende, smerige en bij wijlen ontroerende plaat geworden.

Meer over Spoelstra


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.