In navolging van het succes van de Franstalige songs op ‘My One and Only Thrill’, de sublieme, zoete jazz-plaat waarmee de bloedmooie Melody Gardot in 2009 de wereld veroverde, probeert de Amerikaanse Stacey Kent de wereld nogmaals te verbazen met dezelfde tactiek. Kent zong nooit eerder in het Frans, hetgeen ze op ‘Raconte-moi’ overcompenseert met een album vol Franse jazz-nummers. Haar grootvader was Franstalig en leerde haar de gedichten van Baudelaire kennen, meldt het ietwat sentimentele bijgevoegd boekje. ‘Raconte-moi’ is zodoende naast een ode aan de Franse taal ook een eerbetoon aan haar grootvader, een melige ondertoon die zich doorheen het album helaas daadwerkelijk laat voelen.

Zowat alle nummers op ‘Raconte-moi’ baden in een gezellige, zomerse, zorgeloze sfeer. Op zich is daar niets mis mee, maar de muzikale ondersteuning vervalt quasi voortdurend in stereotiepe begeleiding die de jazz-liefhebber onmogelijk kan bekoren. Kents band kiest steevast voor de oplossing van het minste kwaad en maakt daarmee muziek die elk greintje spanning mist. De gitaarpartijen zijn zielloos, de piano-riedeltjes ontzettend flets en de baslijnen ontberen elke vorm van originaliteit. Wie daarbij in rekening brengt dat jazz in essentie vooral draait om avontuur, durf en verrassende improvisatie, begrijpt dat Blue Note met ‘Raconte-moi’ niet het jazz-album van het jaar in handen heeft.

De ironie is dat de stem van Stacey Kent het geheel nog min of meer verteerbaar maakt. Kent klinkt zacht en charmant en haar articulatie swingt lekker. De fluitsolo op ‘Jardin d’hiver’ mag dan bijvoorbeeld van niet veel smaak getuigen, Kent zelf houdt het nummer overeind met haar gebalanceerde, tot de verbeelding sprekende stem. Ook zijn Kents arrangementen al bij al niet mis. Met haar mengeling van bossa nova, ballads en lichte swing kleurt ‘Raconte-moi’ veelzijdiger dan een eerste luisterbeurt doet vermoeden. Wie graag een stevige portie slagroom bij zijn zoete jazz-vocalen heeft, zal met Stacey Kents jongste dus waarschijnlijk wel opgezet zijn.

Meer over Stacey Kent


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.