Stars is een Canadese groep en bestaat o.a. uit twee vaste leden van Broken Social Scene. Voor sommige mensen volstaat die informatie om te weten dat Stars warme, melodieuze en veellagige pop maakt. Dat en het gemak waarmee vocalisten Torquil Campbell en Amy Millan de luisteraar bereiken, zorgen voor een heerlijk plaatje.

De teksten gaan vaak over het begin en einde van relaties. Daarmee komt de grens van het sentimentaliteit meteen vervaarlijk dicht in de buurt. Daar trekt Stars zich echter niets van aan, zij laten die grens zelfs ver achter zich. Dat wordt nog het best bewezen door de openingszin "If there's nothing left to burn, you have to set yourself on fire." In het algemeen is het onderwerp van 'Set Yourself on Fire' alles wat het vuur in een mens kan aanwakkeren. Seks bijvoorbeeld, in 'The First Five Times': "Third time in a doorway / with the lights all on around us / and the audience beside us / and your man watching from the trees." Of de drang naar de eeuwige jeugd in Reunion: "All I want is one more chance / to be young and wild and free."
De boodschap wordt ondersteund door licht verteerbare deuntjes die weliswaar rijkelijk omringd zijn door viool, synthesizers en andere hulpmiddelen. Daarenboven hebben de nummers vaak een vrolijke ondertoon. Zo is titeltrack 'Set Yourself on Fire' een sneller, soms wat drammerig nummer voorzien van een meefluitbare melodie en een psychedelisch kantje. Een geslaagde combinatie die nog eens wordt overgedaan in 'Ageless Beauty', waar de zang zich zachtjes over het nummer drapeert. Dat gebeurt wel vaker, zoals in 'Sleep Tonight', waar Millan haar bezwerende zang laat afwisselen met hoorn en violen om er een prachtige, warmbloedige herfstsong van te maken. Hetzelfde gebeurt nog beter in opener 'Your Ex-Lover Is Dead'. Met keyboards, een hoorn en aanzwellende violen is dit een nummer dat je moeiteloos inpalmt en waarvan de warmte afstraalt. Diezelfde warmte zwelt helemaal aan tot een groots, maar kort einde in 'Calendar Girl'. In 'The Big Fight' gooit Stars het even over een ander boeg. Hoewel het zacht en rustig begint met een jazzy bas, verandert het nummer tegen het einde in naar lounge neigende elektronica. Voor 'He Lied About Death' wordt de elektronica soms zwaar overstuurd om zo het meest rockende nummer van het album op te leveren.

Het enige wat een beetje tegenvalt, is dat op 'Set Yourself on Fire' niets anders aan bod komt dan zware emoties. Toch komt Stars er op een uitstekende manier mee weg door een zoete bovenlaag te combineren met een boeiend onderlaag. Het levert een ideale plaat op voor de zonnige, eenzame winterdagen.

Meer over Stars


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.