Minimal is en blijft een trend in de danswereld die – zoals de naam aangeeft – vasthoudt aan een 'less is more'-principe. Ondanks een bewuste beperking aan muzikale ingrediënten blijft het genre echter uitermate creatief en boeiend. Het in minimale elektronische muziek gespecialiseerde Nederlandse distributiekanaal Databloem presenteert hier het nieuwste project van technogoeroe van het eerste uur en generatiegenoot van Plastikman, Steve Stoll. De New Yorkse producer zweert al bijna vijftien jaar bij fundamentele technomuziek zonder al te veel franjes, maar lijkt bij deze zijn creatieve grenzen wat te verruimen. Samen met elektronisch cellist Jeff Green experimenteert Stoll live met drumcomputers en effectenprocessors om tot lange, ritmische klanklandschappen te komen waarin het gemis aan keyboards of andere instrumenten helemaal geen beperking, maar juist een meerwaarde blijkt.

De kracht van dit dynamische duo komt vooral tot uiting in de eerste en de laatste track van 'Tangled'. Beide zijn immers een meer dan twintig minuten durende weergave van een liveconcert (respectievelijk in Stolls thuisbasis Fort Wayne in New York en in Detroit). Ze tonen hoe de tikkende en klikkende ritmes van de geluidsfysicus niet enkel voortdurend in beweging zijn, maar ook de ene keer echt minimale elektro benaderen en een andere keer zorgen voor een psychedelisch technofeestje. Verder worden op weinig opzichtige of agressieve wijze alle geplogenheden van een cello verkend en prima in het geheel geïntegreerd. Van diepe basstrijken, loopeffecten tot ritmische tokkels of hoge, vervormde klanken: ze geven beide muzikale livetrips allemaal mee vorm. Toch wordt ook hardnekkig vastgehouden aan een erg minimaal geluidskader, wat de zoektocht bij een luider volume des te boeiender maakt.

Tussen deze twee livefragmenten zitten ook vier studiotracks die een stuk voller en explicieter overkomen. Een duizelingwekkende titelsong zweeft over een digitaal klanktapijt van het geloopte snaarinstrument, terwijl opvolger 'Friends Like These' het met hakkende ritmen, live drums, wat gekke spacetunes en een schijnbare afwezigheid van de cello moet doen. Het bubbelende 'Digitana' blijkt niet minder dan een goede oude, oerdegelijke technotrack en 'Kites' trekt een abstracte, veelgelaagde ambientmuur op die het zonder beats kan stellen.

'Tangled' is een plaat die minimale elektronische muziek in een erg brede zin verkent. De verdienstelijke kwaliteiten van Steve Stoll matchen perfect met die van cellist Jeff Green, hoewel de rol van zijn instrument niet altijd even duidelijk is. Los daarvan is dit een project waaruit blijkt hoe eindeloos creatief en dynamisch beide heren zijn. Laat dit album dan klassieke elementen als opbouw, vaste identiteit of eenduidige productie missen, het feit dat hier een prima kwaliteitsstempel op mag gedrukt worden, maakt 'Tangled' tot een geweldige plaat.

Meer over Steve Stoll & Jeff Green


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.