Vandaag de dag hoeft het geen betoog meer dat Polen een hofleverancier is geworden van extreem metaal. Immers, zodra een land acts als Behemoth, Vader of Hate kan voorleggen, dient een criticaster al snel de duimen te leggen. Maar achter elke boom waar lekkere vruchten aan hangen, staat natuurlijk ook een struikje met de bands die wel willen, maar niet kunnen. Hoeft het dan nog gezegd dat Stillborn duidelijk onder die tweede categorie valt?

Aan inzet en bravoure zal het dit viertal alvast niet ontbreken. Ondanks de wat lullige titel razen deze jongens doorheen tien weinig subtiele tracks waar death en black metal elkaar ontmoeten. Dat gebrek aan subtiliteit kon best werken, aangezien in bepaalde gevallen loos gaan wenselijk is, maar Stillborn doet er te weinig mee. Dat is zeker zo zodra men gaat beseffen hoeveel beter een aantal gerenommeerde acts zijn in het versmelten van die twee stijlen.

Het gebrek aan afwisseling doet het kwartet ook al snel de das om. De drumpartijen zijn net losgeslagen artilleriesalvo's, maar het lijkt er hoe langer hoe meer op dat de drummer effectief slechts één snelheid aankan. Die ligt beslist hoog, maar dat eentonig doormeppen is erg doorzichtig en na 'Antonym' smeken de nog bestaande wouden in de regio om het afschieten van deze houthakker.

De gitaarpartijen zijn gelukkig iets afwisselender, hoewel... 'Los Asesinos del Sur' staat bol van riffs die een dikke tien tot twintig jaar geleden mogelijkerwijs indruk hadden gemaakt, maar die nu jammer genoeg cliché overkomen, en te voorspelbaar en generisch zijn om nog daadwerkelijk enige impact te hebben. Dat de productie van het geheel ook vrij hard rammelt en hapert, is alweer geen referentie. De zang ten slotte is erg amateuristisch opgenomen en het lijkt alsof frontman Killer (als men spreekt van een idioot pseudoniem...) graag een superbrute strot wil opzetten, maar daar simpelweg niet in slaagt.

Door het ongepolijste karakter en de doordram-mentaliteit van het geheel, kan dit album nog iets zijn voor mensen die rauwe war metal van het derde knoopsgat in het hart dragen, maar de overgrote meerderheid van de metalen gemeenschap zal snel inzien dat Stillborn gewoonweg niet goed genoeg is om verder te raken dan hun landsgrenzen.

Meer over Stillborn


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.