De uit Bristol afkomstige producer Stumbleine borrelt al een paar jaartjes mee in de ondergrondse dubstepscene als lid van het project Swarms. De interesse van de man strekt zich daarenboven ook uit naar ambient en sferische new wave. Die elementen komen netjes samen in debuut ‘Spiderwebbed’, een plaat die wegzinkt in gemoedelijke emoties en ver uitdijende echolandschappen.

Stumbleine houdt vooral van sfeer. Een grote hoeveelheid holle, dromerige klanken vermengt zich met vervormde, verknipte vrouwenstemmen en wordt in een diepe echopoel ondergedompeld. Daarmee zweven de songs op Spiderwebbed, om hun eigen as cirkelend, naar ijle hoogtes en in duizelingwekkende atmosferen. Om niet volledig te verdwalen, zorgt de man voor nogal droge click’n’cuts of sobere twostepritmen, die een mooie houvast bieden in dit hallucinerend geheel. Het klinkt aanvankelijk wat vreemd, maar die eenvoudige beats blijken meer dan noodzakelijk.

Sonische landschappen vol galm en mysterie dreigen immers soms iets te grote proporties aan te nemen. In een hoog nummer ‘The Beat My Heart Skips’ waar gastzangeres CoMa haar stem aan verleent, zit geluidstapijt over geluidstapijt gedrapeerd tot een onontwarbaar, desoriënterend kluwen van repetitieve tonen met eindeloos verre uitdeining.

In het van Mazzy Star geleende ‘Fade into You’ gaat Stumbleine eventjes een andere kant op. Dankzij de herkenbare input van een akoestisch gitaarschema en een duidelijke songstructuur, is plots sprake van een liedje. De eenmalige participerende singer-songwriter Steffaloo mag haar stem inschakelen voor herkenbare teksten en een neerdrukkende wavesfeer. Daarmee zet ‘Spiderwebbed’ enkele minuten vaste voet op grond, alvorens zich nog drie songs lang opnieuw naar hogere terreinen te begeven.

Dit debuutalbum met zijn erg herkenbare sound richt zich naar liefhebbers van sfeerelektronica en bijna romantische, gelaagde droommuziek. Er hoort wel een waarschuwing bij: het gevaar zichzelf te verliezen en volledig meegezogen te worden door ‘Spiderwebbed’ is reëel. Wie liever enige muzikale houvast heeft, moet hier niet mee aan de slag.

Meer over Stumbleine


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.