In het huidige muzieklandschap geldt IJsland als een soort kwaliteitslabel. Daaraan verbonden denkt nagenoeg elke Europeaan bij IJslandse muziek aan mysterieuze en sprookjesachtige composities die gecreëerd lijken temidden één of andere vulkaan. Sudden Weather Change bewijst dat het anders kan. Dit vijftal nam met ‘Stop! Handgrenade In the Name Of Crib-Death ‘Nderstand’ een eerste album op dat qua sound niet meteen aan IJsland doet denken, maar veeleer bij de internationale indierocktraditie aansluit. Kenmerkend is verder dat ze geen gebruik maken van de nochtans modieuze synths of elektronica. Wel opteren ze voor een bijna klassieke rockbezetting: drie gitaren, bas en drum.

Vanaf de eerste minuten is het duidelijk: Sudden Weather Change windt er geen doekjes om. Met z’n vijven creëren ze ‘late-jaren-negentig-noise’ met geregeld aangename melodieuze passages. Geiseruitbarstingen in een uitgestrekt landschap, zeg maar. Schoolvoorbeelden hiervan zijn nummers als ‘1.6 Facilitate Access’, ‘Kilgore Trout III’ en ‘Prey Mode’. Een ander belangrijke zegen is dat ze niet vervallen in de fouten die veel soortgelijke groepen maken. Eentonig klinken ze namelijk nooit én ongeïnspireerde songs zijn niet op het album geperst. Verder springt de titelkeuze van de nummers in het oog. Wie een nummer weet te benoemen met de titel ‘Vagina Bleeding’ verdient wel enige respons. Aansluitend bij dit laatste zijn de eerlijke, maar vaker nog absurde, liedteksten. Of een zin als ‘Oh my god, I hate Nicolas Cage’ (uit hoogtepunt ‘St. Peters Day’) als eerlijk, dan wel als absurd gecategoriseerd kan worden, is enkel zaak voor de luisteraar.

De jongelui van Sudden Weather Change slaagden er op basis van hun gammele gitaarnoise in om zich met ‘Stop! Handgrenade In the Name Of Crib-Death ‘Nderstand’ in de gunst van muziekminnend IJsland te spelen. Ze verdienen het evenwel om met dat geluid, tussen een overvloed van New Wave-revival groepjes, een breder publiek te bereiken dan enkel de IJslandse eilandpopulatie. Zo zal ook elders, via dit album, 2010 voor vele mid-twintigers even klinken als vijftien jaar geleden én de heimwee naar de muziek van toen aanwakkeren.

Meer over Sudden Weather Change


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.