Suicide Silence werd opgericht in 2002 en heet de nieuwste sensatie te zijn in de wereld van het extreme metaal. Een vreemd gegeven is alvast dat er vandaag al niemand meer overblijft van de originele bezetting van deze deathcoreformatie. Na de release van een eerste EP'tje werd de groep meteen getekend door Century Media voor hun allesverwoestende debuut 'The Cleansing'. Dat kleinood verscheen vorig jaar al aan de overkant van de grote plas, maar nu acht men de tijd rijp om ook in Europa zijn geluk te beproeven.

Een crossover tussen death metal en grindcore, dat mag alleen maar resulteren in een fikse lap lawaai. Van bij openingstrack 'Unanswered' trekt Suicide Silence dan ook stevig van leer met een bataljon aan dubbele basdrums, raggende gitaren en blaffende vocalen. Diepe grunts worden afgewisseld met dissonant gekrijs, terwijl gitaren en slagwerk knallen dat het een lieve lust is. Wat meteen opvalt is de monumentale productie, die de plaat meteen de slagkracht geeft die ze verdient. Onder de massieve sound zitten namelijk ook enkele puike nummers verscholen. 'Hands of a Killer' koppelt furieuze blastbeats aan een occasionele breakdown – anders zou de drummer het nooit overleven – en blijkt een kopstoot van een song waar muzikaal weinig tegen in te brengen valt. Ook 'No Pity For A Coward' schopt wild om zich heen, maar vergeet niet om de broodnodige variatie aan de dag te leggen. De bijwijlen lachwekkende teksten doen soms echter wel een schrijnend gebrek aan creativiteit vermoeden. "Second from the end / What's it gonna be / Pull the trigger bitch", zulk ongein hadden ze wel beter mogen verwoorden. Desondanks helt de balans over naar de positieve kant en maakt Suicide Silence een meer dan solide indruk.

'The Cleansing' zal wel nooit het nieuwe standaardwerk van de extreme metal worden, maar toch overstijgt Suicide Silence de grijze middelmaat. Knoethard, compromisloos en overdonderend: meer moet dat niet zijn. Gevoelige luisteraars mogen zich alvast onthouden.

Meer over Suicide Silence


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.