Het Franse Svart Crown is een band die het moet hebben van brutaliteit. Hun lompe en rauwe mix van death metal, black metal en wat atmosferische toetsen is gemeen, hard en onsubtiel als een stevige bijl in het aangezicht. Waar de voorganger iets te vaak lomp was simpelweg om lomp te zijn, heeft de groep op 'Profane' toch wat meer variatie in het geheel weten leggen. Het is misschien nog geen wereldklasse, maar Svart Crown is wel een band die weet dat ze moeten evolueren – en dat dan ook doet.

Het voornaamste verschil met voorheen is dat Svart Crown nu te midden de razernij geregeld wat subtiele hints inbouwt. Dat wil vooral zeggen dat de gitaarmelodieën intricater en beter gebalanceerd worden en vooral dat de songs iets meer mogen ademen. Het is duidelijk dat er meer geschaafd werd aan de nummers en dat verdient al een dikke pluim. Dat neemt niet weg dat 'Profane' als album nog steeds de sokken los van de voeten blaast, want er wordt gehakt en gebeukt dat het een lieve lust is. Die smerige klank, dat rauwe en met weerhaken bezette oergeluid dat de vorige keer ook zo prominent aanwezig was, mag ook hier zijn opwachting maken. Maar waar dat lompe karakter de vorige keer de songs te veel deed verdrinken in monotoon gebulder, krijgt dat nu een ranziger randje, precies dankzij de beter uitgewerkte songs. Maar qua brute en snelle death metal hoeft niemand deze heren nog iets te leren.

Maken die lichte wijzigingen 'Profane' dan ook meteen een aanrader? Misschien nog niet direct, want hoewel de nummers beter in elkaar zitten en dus ook beter beluisterbaar blijven, is het geheel nog iets te rechtlijnig en onopvallend om een grote impact te hebben. De plaat blaast en gromt van begin tot eind, maar daarna is het moeilijk om een blijver aan te duiden, vooral omdat Svart Crown de songs onderling nog net iets te weinig laat verschillen. Dat gezegd zijnde, wie zoekt naar een album om met veel overgave de kat van de buren te villen, is hier aan het juiste adres.

Met 'Profane' bewijst Svart Crown dat ze kunnen groeien en dat ze dat ook willen. Met elke stap wordt de band beter, dus dat doet enkel het beste verhopen voor de toekomst.

Meer over Svart Crown


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.