In de wereld van de Belgische danceproducers staat Sven Van Hees buiten categorie. Inmiddels voedt de man op zijn eentje al zeven platen lang de loungescene en bewijst dat die soms ten onrechte gedenigreerd wordt. Want achter het relaxerende scherm van exotische ritmen, meanderende klanktapijten en feel-good melodieën schuilt steevast een prima productie en een zoektocht naar verfijnde geluiden en details. ‘Heatwave’ schikt zich dan ook netjes tussen het rijtje voorafgaande releases.

Enkel al met zijn plaattitels weet Van Hees te charmeren. Want leg ‘Heatwave’ gerust naast namen als ‘Calypso’, ‘Synesthesia’ of ‘Gemini’: de schoonheid spreekt voor zich. Op dit laatste schijfje slaat –zoals de titel doet vermoeden- de hitte dus net iets meer toe. Lome lounge maakt bij aanvang plaats voor broeierige, tropische deephouse. De Antwerpenaar verrast dan ook door zijn nieuweling te laten beginnen met een stampende beat, die pas na een kleine minuut wordt versterkt met meanderende gitaargeluiden en een sensuele vrouwenstem. De aangeboden muziek is dan ook rechtlijniger en minder diepgaand dan zou verwacht worden. In ‘Leaving’ komt een souldiva aan bod, terwijl een lekker hip pulsend tranceritme voor een leuke drive zorgt.

Na een dikke twintig minuten, neemt Sven Van Hees eindelijk wat gas terug. ‘Saudade De Bo’ glijdt over een bossa novaritme met akoestische gitaar en wasbord en biedt daarmee een mooi achtergrondkader voor heerlijk tropische, Dominicaanse zangpartijen. Hier komt eindelijk ook het breed uitwaaiende geluidsbehang voor een zaligmakende sfeer zorgen. Vanaf dan wordt een multicultureel scala aangeboden van salsa’s, reggaetunes en bossanova’s. Fijnzinnigheid steekt de kop  op en de dominantie van beats verdwijnt. Gitaar, piano, strijkers en elektronica schuiven netjes in elkaar om een veelgelaagde puzzel te vormen die tegelijkertijd ontspannend en energiek klinkt. Want zelfs een psychedelisch rondtollend, instrumentaal ‘Santa Domingo’ waarbij de solerende elektrische gitaar van Bart Van Huyck met de eer gaat lopen, krijgt een oppeppende exotische percussie van drum en conga’s mee. Dat blijkt een perfecte introductie tot de latinsong die eruit groeit.

Sven Van Hees is op ‘Heatwave’ misschien iets te fel begonnen. Wie even verder doorbijt, krijgt echter een plaat die een mooi evenwicht houdt tussen sfeer en karakter, net zoals van deze artiest kan verwacht worden.

Meer over Sven Van Hees


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.