Een ontdekking! Sweet Coffee is een gloednieuw collectief uit het Antwerpse, gesticht door Club Industria resident-dj (Hétrix). Het trio slaagt er in om zomerse dansmuziek te presenteren die zowel gaat over commerciële hits als over muzikaal hoogstaande kwaliteit. De band komt, na een bestaansgeschiedenis van slechts anderhalf jaar, op de proppen met een dijk van een debuutplaat, uitgebracht bij een major. Het opzet om een cd te maken die zowel in de muziekclub als in de woonkamer optimaal tot zijn recht komt, is bij deze glansrijk geslaagd.
Naar analogie met alle commercieel doordachte platen, opent dit schijfje met de twee radiosingles die Sweet Coffee reeds bij het bredere luisterpubliek bracht: 'Start Believin' is een subtiel zomerhitje met een opgewekte housebeat, vlotte spacegeluidjes, een lounge sfeersynthesisertje en de zwoele stem van vaste kracht Samia Verdeyen. De tweede hit, 'Don't Need You', wordt vergezeld van subtiele, maar virtuoze jazztoetsen en wat voorzichtige koperblazers. De houseversie op het einde van de plaat klinkt bekender in de oren dan de originele triphop, maar deze laatste sluit wel mooier aan bij het algemene, relaxte lounge gevoel dat op deze plaat speelt. Of het nu gaat over up-tempo beats of een lekkere down-tempo groove: Sweet Coffee laat verschillende sferen samensmelten tot één heerlijk loom eindgeheel. Door niet te blijven steken in de klassieke kabbelende golfjes, winderige reverbs of softe hammondpartijen verheft deze plaat zich boven vele aftandse loungeplaten. Dit trio flirt graag met aan r&b verwante housemuziek. Ingespeelde jazzpartijen, soulvolle zang en het prima spel van digitale effectjes zorgen voor een heerlijk muzikale diepgang. Zo bevat het vrolijk fluitende 'Feelin' Good' een James Brown sample die het nummer omtovert tot een soulvolle dancetrack. Op 'No Ordinary Love' covert Sweet Coffee met veel verve de werelddiva Sade, zij het iets minder strak en slaperiger uitgespeeld dan de originele versie. Het opgewekte 'Friends' wordt dan weer glansrijk ontleend aan Angelo Badalamenti. Dat alles doet deze zomerse dansplaat echter geen moment oneer aan. Integendeel. Hoewel het merendeel van de nummers een vlotte 4/4 beat bevat en beantwoordt aan alle truckjes om een vlotte vloerstamper te maken, aarzelt Sweet Coffee niet om toch ook eens die basbasis achterwege te laten en muzikaal te verrassen. Zo is het wat tegendraadse 'Let it Flow' nogal een vreemde, afstandelijke soul op breakbeats waarbij de bas zelf ontbreekt. Hierdoor verandert het nummer in een vrij minimale virtuoze jazzpartij met een bevreemdende groove, tot op het ogenblik dat het nummer zich overgeeft aan de eerlijke 4/4 beat en in de dansschoenen kruipt. Misschien een iets minder gelukte poging is het Frans gezongen 'La Lumiére', dat vocaal een vette knipoog inhoudt naar Axelle Red.
Op het podium breidt dit drietal zich uit tot een groovende, zeskoppige machine. In de studio wordt echter alles prima gereduceerd tot de doordachte bijdrage van drie duidelijke freaks. Met de dertien zoete tracks op dit subtropisch schijfje zit het alvast erg goed.

Meer over Sweet Coffee


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.