Er broeit opnieuw wat in de metalen wereld van Oostenrijk, en wat voor iets! Met hun tweede album 'Antares' gooide het combo Sybreed hoge ogen, mét reden. Hun met industrial en new wave doorspekte metal klonk zowel extreem agressief als toegankelijk melodieus en sloeg spijkers met koppen. Het was dan ook zeer de vraag of de heren met hun volgende album die weg konden blijven volgen. Sybreed slaagt er gelukkig in om met 'The Pulse of Awakening' alle twijfel weg te vegen, want dit is pure klasse.

'Nomenklatura' mag in stijl het album aftrappen: potige en eenvoudige beukriffs vormen de hoofdmoot van de muzikale begeleiding, en terwijl de riffs netjes in de maat worden bijgestaan door de drumpartijen, mogen spaarzame synthpartijen op de achtergrond de sferische invulling verzorgen. De zang wisselt opnieuw flink af tussen hese en gortige schreeuwen en zoetgevooisde melodieuze cleane zang, die geregeld een extra effectje krijgt om het science-fictionachtige karakter van de muziek nog extra luister bij te zetten. 'In the Cold Light' is haast ballad-esk, met een wel heel zacht vloeiende melodie en dito zang, maar 'Killjoy' brengt dan weer overheerlijke rampetampmetal. Wanneer de laatste tonen van 'From Zero To Nothing' zijn weggestorven, glijdt de hand haast onmerkbaar richting repeatknop. Sybreed weet vooral hoe ze brute kracht kunnen verpakken in soms haast poppy arrangementen, en op geen enkel moment klinkt het te flauw of te voorspelbaar, wel integendeel. De cover van Killing Joke's 'Love Like Blood' had evenwel niet gehoeven, want uiteindelijk voegen de heren weinig toe aan het origineel. Het blijft bij een degelijke versie, maar meer is het ook niet. Dat neemt niet weg dat de mensheid in twaalf nummers meer dan zeventig minuten klassemetal te horen krijgt van een kaliber dat helaas te weinig voorkomt.

Met 'The Pulse of Awakening' katapulteert Sybreed zich naar de ereklasse der industrieel getinte metalbands. Het geheel klinkt zowel toegankelijk als toepasselijk bruut en zou in principe een groot publiek moeten bereiken. Het is de heren meer dan gegund, want dit plaatje is louter genieten.

Meer over Sybreed


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.