Dankzij het succes van een band als Negura Bunget, richt de black metalgemeenschap de laatste tijd zijn pijlen op de Roemeense underground. Daar broeit alleszins iets, en de combinatie van Slavische invloeden en extremiteit zorgt zeker bij eerdergenoemde voor een opvallende mix. In de rangen van Syn Ze Sase Tri zitten twee voormalige leden van die andere band, en ook deze heren kiezen voor black metal, maar in dit geval van het behoorlijk symfonische soort. 'Intre Doua Lumi' is uiteindelijk een aardig plaatje geworden, dat echter niet vrij is van enige mankementen.

Syn Ze Sase Tri kiest resoluut voor sfeer, dus liefhebbers van het echt hyperagressieve blastwerk zijn hier aan het verkeerde adres. Er is namelijk zeer veel speelruimte voor de toetsenpartijen en deze nemen dan ook nog eens quasi constant het voortouw. 'Intre Doua Lumi' is gebaseerd op verhalen over zaken die zich afspelen tussen deze wereld en een schemerzone waarbinnen mythes en legendes hun oorsprong vinden. Een aardig concept voor black metal, en het is te merken dat dit album een geheel vormt.

De zang is volledig in het Roemeens, wat een aardig extraatje is. Immers, niet enkel Noren of Zweden hebben het alleenrecht om in hun moerstaal te krijsen, en de stem bij Syn Ze Sase Tri is grofkorrelig en gemeen, precies zoals het hoort. De gitaren klinken veelal snijdend en de scherpe riffs geven goed aan dat het hier om black metal draait. Het opvallende en soms ook zwakke punt zit hem echter in de toetsenpartijen. Wanneer deze op zijn best toegepast worden, klinkt Syn Ze Sase Tri als een moderne versie van oude Moonspell dankzij de combinatie van goed een duistere sfeer oproepen en de nodige agressie. Op de mindere tot slechte momenten krijgt een luisteraar het gevoel op een kermis te zitten. De Slavische deuntjes zijn niet altijd even geslaagd en daardoor krijgt dit album een erg wisselvallige opmaak.

'Intre Doua Lumi' is een debuutalbum, dus allicht verdienen de heren het voordeel van de twijfel. Indien ze de volgende keer minder overdadig keyboarddeuntjes toepassen zou dit best wat kunnen worden, maar door het wisselvallige karakter van de muziek deze keer valt 'Intre Doua Lumi' tussen wal en schip.

Meer over Syn Ze Sase Tri


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.