Door de drukte rond DJ 4T4's nevenproject Ultrasonic en vooral Flip Kowliers' fel gesmaakte debuut als singer-songwriter bleef het lange tijd stil rond de West-Vlaamse hiphop van 't Hof van Commerce Met de recente release van 'Ezoa En Niet Anders' bewijst het trio evenwel dat het anno 2005 nog niets aan kwajongensstreken heeft ingeboet. Kowlier, Buyse en 4T4 zijn ondertussen al aan hun vierde langspeler toe, maar van enige 'aux serieux' is gelukkig nog steeds geen sprake. De eerste single 'Niemand Grodder' is een illustratie van wat men zoal kan verwachten: sprankelende partyhiphop voorzien van hoogst vermakelijke teksten, waarbij regelmatig zonder gène geknipoogd wordt naar de (Amerikaanse) meesters van de oude school. Geen eindeloos gelul over geld, vrouwen en geweld dus, maar gevatte - met een gezonde dosis ironie overgoten - uitlatingen over muziek, politiek en het leven van alledag. Bovendien wordt dit alles muzikaal strak opgehangen aan een batterij kwaliteitsvolle beats die beuken, rollen en schuiven dat het een lieve lust is.
De funky opener 'Oed Under Grjid' trapt zonder kloppen de deur in, waarna 't Hof zo mogelijk nog stomender uitpakt op het ondertussen welbekende 'Niemand Grodder'. Run DMC had het waarschijnlijk niet beter kunnen brengen. 'Zonder Fans Gin Bands' gooit het plots over een veel soberdere boeg, maar is minstens even aanstekelijk met zijn bedwelmende pianoriedel en dito spookachtige achtergrondmelodie. Bovendien pakken Buyse en Kowlier hier uit met een woordelijke 'flow' om Utegen te zeggen. Op 'Jaloes', 'Lop Mo Deure' en 'Achter 8 Jaer' krijgt de concurrentie, en al gauw ook het Belgische politieke en muzikale establishment een stevig oor aangenaaid. Dat humor het grootste wapen van de Izegemse rappers is, wordt eens te meer duidelijk met intermezzo's als 'Skit Omoage (En Kopt Derip)', 'Borsjt' en de ronduit hilarische elektropastiche '20 Frang Da Aufgeplakt'. Even ironisch van toon, maar muzikaal niettemin van uitstekende kwaliteit is de track 'Leegaert', waarop niemand minder dan tieneridool Brahim de 'honneurs' mag waarnemen. Tegen alle verwachtingen weet deze laatste zich moeiteloos aan te passen aan het rokerige, lome sfeertje van de song. Peter Lesage en Nina Babet (o.a. bekend van Moiano) werken overtuigend mee aan het heerlijk relativerende 'Super Commerce Bros.', maar het zijn Gabriel Rios, Riemeloare (De Nihilisten), Balo (ex-Starflam) en TLP die met de gouden plak gaan lopen op 'In de Rayoeng'. Frans, Spaans en vuilbekkend Gents, het maakt niet uit wat de jongens spuwen ... de beat is moddervet en de de gasten amuseren zich hoorbaar voor 100%. De daaropvolgende songs klinken daardoor jammer genoeg net iets minder geïnspireerd, ook al zijn de gastbijdragen van Spok en Statiek (Indegenous) op 'Driekwartkilo Tekstn' andermaal van een behoorlijk niveau. De r&bpersiflage 'Van De Fakteur' tovert vlak voor het einde in enkele seconden opnieuw een glimlach op het gelaat, zodat het Kowlier en Buyse hun plaat in stijl kunnen afsluiten met het stuwende 'Oei Gin Vlams Verstaet'.
Typerend voor 'Ezoa En Niet Anders' is de verborgen track op het einde van de cd. Limburger DJ 4T4 trekt niet alleen de nieuwe plaat, maar ook zijn collega's Buyse en Kowlier, alsook hun gevierd West-Vlaams accent volledig in het belachelijke, in de rug gesteund door een wederom verbazend funky drumtrack. 't Hof van Commerce neemt zichzelf met andere woorden nog steeds niet (té) serieus en dat is niet evident in het hiphopwereldje. De teksten, en meer nog, de muziek die gebracht wordt is namelijk van hoge, als niet - in Vlaanderen - uitzonderlijke kwaliteit en toch blijft er van het geheel een ontwapenende nonchalance afstralen. In die mate dat het hier en daar moeilijk verstaanbare dialect géén enkele rem meer zet op het luisterplezier. Hiphop is dood, lang leve de frithop!

Meer over 't Hof van Commerce


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.