Mogelijk doen de namen Alfred 23 Harth, Chris Dahlgren, Jay Rosen en Hans Dammen enkel bij de oplettende liefhebber van vrije improvisatie en freejazz een belletje rinkelen. Nochtans kunnen de heren een indrukwekkende staat van dienst voorleggen die hier onmogelijk in enkele lijntjes valt samen te vatten. Dat het viertal het freejazzgenre dan ook perfect beheerst, blijkt niet zo een klein beetje uit deze opname van een concert in de New Yorkse Knitting Factory in 2001.

De cd mag dan wel tien tracks bevatten, in feite is het één lange bedwelmende improvisatietrip. Geopend wordt met 'Setting Out With Agressive Intent' en de titel dekt de lading. Deze stevige, wringende brok vol saxofoongeweld, woeste percussie en jachtige, nerveuze gitaar- en contrabasuithalen schudt de luisteraar onmiddelijk wakker. Nadien wordt gas teruggenomen en vloeit de track over in 'Taken At A Leisurely Pace'. Dit is een broeierig sfeerstukje dat wordt gedragen door een donker, schurend repetitief baspatroon waarop vooral Harth zich laat gaan met een vurige, melodieuze saxofoonsolo. De opvolger daarvan is dan weer extatische freejazz met een uitbundige sax, versnipperde gitaar, drukke basconversaties en wilde percussie. Die verandering van sfeer en stijl tussen de nummers wordt over het gehele album doorgetrokken. Met groot gemak spreekt het kwartet verschillende jazzstijlen aan waardoor de set heel gevarieerd klinkt. Dat maakt het concert aangenaam om volgen, ook voor minder volgzame fans van het genre. Zo moffelt het viertal het thema van Albert Aylers 'The Truth Goes Marching In' in het elektro-akoestische 'From One Place to Another'. 'A Long Trip By Water' neigt dan weer naar meer klassieke jazz door de ontwikkeling van een rechtlijnig ritme, subtiel gitaarwerk, een warme baslijn en een energieke, emotioneel geladen saxlijn.

Bij het bespelen van de instrumenten leggen de vier muzikanten een enorme creativiteit voor de dag. Zo imponeert Alfred 23 Harth als een echte powerblazer, ontlokt hij met extended techniques een arsenaal abstracte klanken en weet even goed met zuivere en melodieuze saxlijnen de aandacht vast te grijpen. Occasioneel grijpt hij zelfs naar trompet, hoewel dat niet in de credits wordt vermeld. Hans Tammen bespeelt naar eigen zeggen endangered guitar waarbij hij zijn jachtige, nerveuze speeltechniek onderstut met een resem effectenpedaaltjes. Jay Rosen is dan weer een beest van een drummer die zowel hard kan gaan als mee sfeer weet te creëren. Bassist Chris Dahlgren kiest soms voor het pure experiment en de vrije improvisatie maar pakt in bijvoorbeeld 'A Considerable Amount of Time and Distance' dan weer uit met een wel heel mooie solo met strijkstok.

Op de blog van Alfred 23 Harth is te lezen dat het viertal in het najaar een Europese tournee zou afwerken. Op basis van deze cd is het alvast de vingers kruisen dat het viertal ook op een Belgische podium zal te zien zijn.

Meer over Tammen / Harth / Dahlgren / Rosen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.