Niet verkeerd begrijpen: de Berlijnse groep Tangerine Dream maakt al 35 jaar platen aan de lopende band. Deze 'Dream Mixes IV' volgt dan ook logischerwijze op editie III, II en I, maar is gerust op zich te beluisteren. Hoewel er melding gemaakt wordt van de kop "remixen" blijkt het echter om een gewoon product te gaan van deze band (zij het dan wel zonder gitaren). Laat deze plaat dus gerust haar eigen beloop gaan.
Buitenaardse impulsen, vreemde geluidssamples en spacy scapes monden uit in een filmische triphopdub. Voila. De trancematige synthesizermuziek van Tangerine Dream is nogal (ver)beeldend. Een afwisseling tussen diepgelaagde en moderne elektronische detailmuziek en oude jaren '80 effectjes vormt één langgerekte, dromerige trip doorheen het ruimtelandschap van de gebroeders Froese. Een fluctuerende, opbouwende songstructuur laat ambienteske stukken afwisselen met soms stevig opgeklopte breakbeats. Zo streeft deze atmosferische droomgroep ernaar om zowel het luisterend oor als de dansvloer te beroeren, hoewel de muziek zich toch vooral richt op het eerste. De naadloos in mekaar gewoven geluidsreis op deze 'Dream Mixes IV' combineert aangename thema's met oeverloze, semi-klassieke sfeermomenten. Dat levert mooie en afwisselende soundscapes op. Helaas zweert de band ook iets te veel bij overgebruikte synthesisergeluiden. De trompetjes die opduiken in 'Perplex Parts' stammen nog af van de Star Wars periode en de half overtuigende techstep drum 'n' bass die 'Messenger' domineert is ook al vaak elders gebruikt. Neemt niet weg dat deze cd een aangename tournee maakt doorheen dromenland. Dat is waarschijnlijk ook de bedoeling van een groep / plaat met zo'n naam: de luisteraar liefkozend te doen indommelen.
Voor wie het wel begrepen heeft op goed in het oor liggende, trancematige elektronica zou deze 'Dream Mixes IV' een aangename aanvulling op de collectie kunnen betekenen. Voor anderen zou deze plaat - wegens een té groot JM Jarre en Vangelis - gehalte - wel al eens voorbijgestreefd kunnen zijn. Nu reeds.

Meer over Tangerine Dream


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.