De Antwerpenaren van Tangled Horns hebben al wat wateren doorzwommen als lid van verschillende projecten, maar besloten dat het allemaal nog een stuk steviger kon en bundelden vervolgens de krachten om een jaar na hun eerste EP 'Klang' op te nemen. Een dijk van een debuut is het geworden, met groezelige garagerock die gedrenkt is in een agressieve blues. Denk Jon Spencer Blues Explosion, met gitaren die zo vettig klinken dat er fietskettingen mee kunnen worden gesmeerd. Denk grunge van de vroege jaren negentig, met vocalen zo ruig dat er wortelen op geraspt kunnen worden. Denk The Melvins, met drums die zo wild tekeer gaan dat er boter mee gekarnd kan worden.

De korte drumroffel die 'Fear! Desire' inzet maakt meteen duidelijk dat er voor subtiliteit weinig plaats zal zijn, voor ongepolijste rock des te meer. De gitaarsolo halverwege wordt wel haast overspoeld door de onstuitbare groove van de bijzonder prominente bas. Uitgebreid soleren lijkt ook niet de bedoeling, de nadruk ligt op het krachtige samenspel, aangevuld met een perfect compatibele zang die schor boven het geweld uitklinkt. De trage, stompende riffs van 'Heavy Rain' en 'Dead Wings' ploeteren nog verder in de modder van de Mississippi en trekken volop de kaart van de rauwe blues. Op 'Perfect' klinkt een erg volwassen groep die het grensgebied tussen (stoner)rock en grunge perfect bewandeld. Die grenslijn trekken ze verder door op 'Burning Man', waarin de drums zich volledig kunnen uitleven.

Afsluiter 'Tangled Souls' licht misschien al een tipje van de sluier op als het over de toekomstplannen van de band gaat. Het nummer is een stuk meer experimenteel en zwaarder dan de rest van de plaat, maar vormt een uitstekend sluitstuk. 'Klang' is, zoals hierboven reeds vermeld, een uitstekend debuut van een groep die zijn eigen grenzen waarschijnlijk nog niet bereikt heeft. Met inventieve zanglijnen en soms brute tempowisselingen worden alle conventies overboord gegooid en planten de vijf heren van Tangled Horns met overtuiging hun vlag om een stuk van de muziekwereld te claimen.

Meer over Tangled Horns


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.