Hardnekkige geruchten ten spijt is de streek rond het West-Vlaamse dorp Beernem ondertussen wél voorzien van elektriciteit. Desalniettemin blijft het er kalm, en die combinatie vormt de ideale voedingsbodem voor een groep als Tape Tum. De twee broertjes maken namelijk hele kalme muziek, maar dan wel met een heel arsenaal elektronica als rugdekking. Hun album 'The Night We Called It A Day' staat dan ook vol met wat men wel eens indietronica pleegt te noemen. Al passen minstens tien andere etiketjes even goed.

De opener van het album heet 'Tell Me Something' en voert dat bevel meteen zelf uit. Deze song bevat alles wat iemand over Tape Tum moet weten. Een dromerige vibrafoon en een paar nazinderende cimbalen maken de weg vrij voor een eerste, uiterst spaarzaam gearrangeerde strofe. Elke noot draagt zijn eigen essentiële steentje bij terwijl de subtiel bewerkte stem de luisteraar zachtjes meeneemt naar een uptempo passage met strijkers uit de jaren '50. Geleidelijk aan steken flarden pulserende synthesizers de kop op, worden de drums actiever, komen er stemmen bij en evolueert het hele nummer van kleinschalige huiskamerelektronica via wijdse psychedelische bombast tot een climax van chaotische teringherrie. Net voor het einde worden de oren nog even gezalfd, maar de slagen zijn onmiskenbaar gevallen. De overige nummers zijn minder spectaculair, maar winnen daardoor aan subtiliteit. 'Yepepe' is een ingehouden pianowals met blazers, 'Zimmer' bevat een stukje uiterst aanstekelijke zondagmorgenfunk en in 'Crabp' wordt er gespeeld met onregelmatige maatsoorten alsof het niks is.

'The Night We Called It A Day' is niet het soort album dat heel hard de aandacht opeist – en is bijgevolg heel aangename achtergrondmuziek bij trage zondagen en zomerse hangmatten – maar achter de kalmte schuilt wel een wereld van zorgvuldig gekozen geluidjes, knappe harmonieën en referenties naar ongeveer de hele popgeschiedenis, van Beach Boys tot Flaming Lips. Geen album van het jaar, maar een bescheiden pareltje om te koesteren.

Meer over Tape Tum


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.