Haïdouks zijn de Oost-Europese Robin Hoods: ze stalen geld van de rijken om het uit te delen aan de armen. Misschien dat het door het deze bezigheden is dat de muzikanten van Taraf de Haïdouks een voorliefde voor hoge tempi ontwikkelden. Deze zigeunerband brengt traditionele muziek uit Roemenië en heeft daar wereldwijd al veel erkenning voor gekregen. Om hen te leren kennen, brengt het Crammed Discs-label nu een dubbelaar uit met een dvd en een live-cd.

De dvd 'The Continuing Adventures of Taraf de Haïdouks' is een pareltje om te koesteren. Niet enkel staan er enkele concertopnames op, ook filmfragmenten en interviews zijn te bekijken. De dvd is opgebouwd uit twee grote delen: een deel met films waarin de Taraf de Haïdouks met hun muziek de hoofdrol wegkapen en een bonusdeel met kleinere fragmenten, interviews, een fotogalerij en een discografie. Het eerste deel bestaat uit een opname van een concert in de Union Chapel, een soort documentaire die 'No Man Is a Prophet in His Own Land' heet en impressies van de tournees van deze bende ongeregeld. De concertopname is niet volledig doorlopend te beluisteren. Om de paar nummers komt er een bekende persoonlijkheid (waarvan Johnny Depp met een stevige fles vodka waarschijnlijk het meest in het oog springt) zijn of haar mening over de Tarafs geven. Ze leggen uit waar voor hen het fascinerende van deze muziek in schuilt en vaak komen op hetzelfde uit: de puurheid en de energieke intensiteit van deze muziek. Wat deze begrippen dan precies inhouden is dan weer te horen op de bijhorende live-cd. Hierop staat het concert dat op de dvd verknipt en versneden is, integraal en ongestoord. Wat tijdens de dvd al met de ellebogen kon worden aangevoeld, wordt hier bewaarheid: een concert van Taraf de Haïdouks is een heksenketel en de virtuositeiten van deze overwegend grijze heren slepen iedereen mee.

'The Continuing Adventures of Taraf de Haïdouks' laat op een veelzijdige manier zien waaruit het leven van deze muzikale meesters bestaat: soms duizelingwekkend virtuoos en brutaal, dan weer indrukwekkend gevoelig en bescheiden. Deze uitgave laat geeft weer dat net als hun muziek ook de mensen achter deze klanken thuis zijn in een wereld van extremen.

Meer over Taraf de Haïdouks


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.