Elektronicamuzikant en 12K-labelbaas Taylor Deupree verruilde zijn woonstekje in het drukke Brooklyn voor de rust van upstate New York. 'Northern', opgenomen in de koude wintermaanden, probeert een weerslag van die verhuis te zijn. De sfeervolle zwartwitfoto van een besneeuwd bos op het hoesje zet alvast de toon.

'Northern' komt tot zijn volste recht in de late, eenzame uren en ademt onthaasting, rust en bezinning uit. In de zes tracks springt Deupree heel spaarzaam en subtiel om met zowel warme klanken als allerlei subtiele microsamples (klikjes, tikjes, gekraak) en fieldrecordings. Deupree - altijd al een aanhanger geweest van het motto 'minder is meer' - schildert met veel vakmanschap een suggestief en minimalistisch pallet van warme klanktexturen: links en rechts een bescheiden loopje en af en toe een vage flard van een melodie. De minimale (soms koude) ritmes die in zijn vorig werk vaak zijn aan te treffen worden hier vervangen door wel heel traag voortschuifelende soundscapes. Denk aan een rivier die traag door een landschap meandert. De tracks verzanden echter nooit tot vrijblijvend of onopvallend geluidsbehang. Daarvoor dringen de gebruikte klanken zich te veel op de voorgrond en blijft de muziek altijd boeiend om volgen. Deupree heeft ook duidelijk de volle controle over zijn gepolijste en bijgeschaafde klankenbank. Zijn uitgekristalliseerde geluidskwaliteit alleen al is een aangename streling voor het oor. In de titeltrack bijvoorbeeld schurken melodicaklanken zich aan tegen zacht schuifelende keyboardpatronen en rustgevend gekraak en geritsel. 'A Dead Yellow Carpet' is nog zo'n minimale parel: occasionele ruisgolven spoelen aan en af over warme, dromerige klanken. In 'Shell Shell Bye' verbrokkelt Deupree klanken van een akoestische gitaar tot kleine kruimeltjes. De achterstevoren afgespeelde, uitgerokken of afgebroken gitaarfragmenten vormen een rustgevend gefriemel bovenop warme klanken die vaag melancholisch aanvoelen. Door halverwege deze track een minimale loop te introduceren van wel heel bijzonder mooie samples en een desolaat klanklandschap te voorschijn te toveren bewijst Deupree zijn grote klasse. 'Haze it May Be' wordt dan weer gedragen door een kabbelende loop van zachte bleeps tegen een subtiele achtergrond van elektronicadrones.

'Northern' is rustiek en kalmerend zonder te vervelen of te degraderen tot ordinaire muzak. Daarnaast is het ook een delicate plaat die gevoelens en sferen eerder suggereert dan dat ze deze expliciet in de verf zet. Het is echt een album waarvan een mens zowaar gaat uitkijken naar die stille dagen van vorst, vrieskou en grijze wolken vol sneeuw.

Meer over Taylor Deupree


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.