Het gaat bijzonder hard voor het Britse Tesseract: nog maar pas hun tweede album en toch al gebombardeerd worden tot de nieuwe goden van technische metal, het legt een fikse druk op de schouders van deze jongens. Niet dat ze daar niet mee om kunnen, wel integendeel, want op 'Altered State' verruimt de band zijn sound nog meer (en dat lijkt al sterk na de niet misselijke voorganger) en ondanks de hoge graad aan technisch vernuftig spel blijft alles helder en overzichtelijk.

Tesseract is een van die groepen die misschien ooit zwaar onder de invloed van onder meer Meshuggah zaten, maar die er ondertussen wel een volledig eigen iets mee doen. Jazeker, de band houdt van aparte tempo's en gooit geregeld een song volledig om waardoor het even zoeken is naar de juiste manier om mee te knikken, maar daarnaast bezigen de heren een hoge dosis melodie. Meer zelfs, de melodieën zijn net de sterkhouders van het geheel en dankzij een open en heldere productie klinkt alles lekker gebalanceerd en fris. Het meest opvallende aspect is wel dat Tesseract er voor kiest om het nummer an sich voor te laten gaan op al de rest, waardoor het geheel lekker toegankelijk klinkt en toch geen toegevingen doet wat betreft songstructuren die alle kanten op schieten of geflipte passages.

Het grootste verschil tegenover vroeger is dat de zang nu volledig clean en haast engelachtig is. Weg zijn de schreeuwen of het gebrul, enkel zalvende harmonieën die meer dan eens haast Beatles-esk aandoen. Links en rechts durven deze jongens er wat dat betreft een tikkeltje over gaan en is het iets te zoetsappig, maar dat wordt dan gelukkig goed gemaakt door een paar fikse gitaarriffs. Misschien is Tesseract wat van zijn initiële brutaliteit verloren, maar ze hebben er wel aan maturiteit, openheid en frisheid gewonnen, iets dat veel belangrijker is.

Het is geen sinecure om technische muziek toegankelijk te laten zijn, maar deze Britten slagen daar wonderwel in. 'Altered State' is met andere woorden voor elk wat wils: de techneuten kunnen zich verkneukelen in het muzikale vakmanschap terwijl leken zich kunnen optrekken aan de aanstekelijke melodieën en de vlotte songs.

Meer over Tesseract


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.