Van tijd tot tijd duikt er een band op die de concurrentie en de goegemeente met verstomming slaat. Zo ook Tesseract, een behoorlijk jong collectief dat evenwel een erg hoge graad aan maturiteit laat horen op 'One': deze snaken gooien immers op uiterst geraffineerde wijze verschillende genres in een mixer en tillen het geheel zomaar eventjes naar een geschift niveau.

De totaalsound van Tesseract definiëren is alvast geen makkelijke opgave. In de brutere passages doen de heren denken aan Strapping Young Lad, Meshuggah en Gojira, vooral dankzij de vlotte verweving van aparte noten binnen een brute riff, en ook wel door het occasioneel toegepaste aritmisch riffen, iets waar vooral Meshuggah bekend om staat. Echter ook de zweverige en wereldvreemde aanpak van een Tool zit in het geheel, want de broodnodige groove is met overtuiging aanwezig. Tesseract trekt echter niet louter de kaart van brutaliteit en logheid, maar is veelal verfijnd. Zo is het geheel opgesmukt met fijne melodieën die links en rechts haast argeloos lijken op te duiken, maar die zich genadeloos in de hersenstam vastzetten.

Ook vocaal wordt er netjes gewisseld tussen rauw geschreeuw en melodieus gezang, maar het verschil zit hem in het effectief gebruiken van deze zangstijlen op de gepaste momenten. Hierdoor komt het nooit geforceerd of cliché over, en dat is een hele prestatie. Dankzij die overdaad aan afwisseling bouwt Tesseract gedurende het album een resem spanningsbogen in en lijkt het album nog het meest op een spannende achtbaanrit. Dat niet alleen, maar het overgrote deel van deze schijf wordt ingenomen door een concept bestaande uit zes delen. Deze passages, samengevoegd onder de naam 'Concealing Fate', vormen dan ook een zeer mooi hoogtepunt van een plaat die op elk moment iets verrassends uit de hoed tovert.

Het zou Tesseract onrecht aandoen om te beweren dat ze binnen een hokje passen, want 'One' laat horen dat deze jongens van alle markten thuis zijn. In plaats van een hutsepot, krijgt de luisteraar een epos voor de kiezen dat steeds vernieuwend en altijd interessant blijft.

Meer over Tesseract


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.