Het Australische The Amenta is nooit een voor de hand liggende act geweest. Versmolten ze op debuut 'Occasus' nog extreme death en black metal met een fikse geut industrial, dan kreeg op 'nOn' de industrial nog veel meer de bovenhand en met dit tussendoortje (een ep met in wezen maar een nieuw nummer) laten ze horen dat de extreme metal ondertussen erg ver van hun bed verwijderd is. Slecht nieuws is dat niet, want The Amenta laat wel horen dat deze stijl hun een pak beter ligt.

'Chokehold' is het enige nieuwe nummer van de heren dat dit schijfje siert, en het is in alle opzichten een puur industrial nummer: de gitaren zijn erg vervormd en klinken zeer mechanisch en koud, de drumpartijen zijn welhaast met robotische en chirurgische precisie ingespeeld en de vocalen hebben nog altijd dat kille randje over zich heen, ook al blijven ze an sich vrij extreem getint. Het is een song die robotliefhebbers aller landen vast in beweging krijgt, want als industriële lasmachines seks zouden hebben in een sm-kelder, dan klinkt dat ongeveer als deze track.

Het mag geen toeval heten dat The Amenta vervolgens Godflesh covert, want de invloed van deze Britten op de totaalklank van de Australiërs ligt er meer dan vingerdik bovenop. In die mate zelfs dat de versie van 'Christbait Rising' zowaar naadloos aansluit bij de rest. Sterk gedaan, al is het de vraag wat aficionado's van Godflesh van de iets extremere aanpak gaan vinden,maar het werkt wel.

Vervolgens krijgt iedereen liveversies van 'Sékem' en 'Vermin' over zich heen, die deftig werden opgenomen, maar eigenlijk weinig toe voegen aan de plaatversies. In een magazine noemen ze zoiets bladvulling, en het is aardig om het geheel wat meer speelduur te geven, maar nauwelijks essentieel. Datzelfde geldt voor de remix van 'Vo1d', die gestript werd van alle metal en puur een sferische ambient track geworden is, doorspekt met die zware industrial-saus.

Er bestaat weinig twijfel over dat deze ep gericht is op de fans – zoals in wezen elke ep. The Amenta blijft wel doorgroeien in hun industrial aanpak en dat werpt zijn vruchten af. Het valt dus af te wachten wat eventueel nieuw plaatwerk van deze heren zal brengen.

Meer over The Amenta


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.