Ferrero Rocher betekende de eerste bekendheid voor The Antler King. De reclamecampagne voor dit krokante chocoladesnoepje werd in 2010 namelijk voorzien van hun debuutsingle ‘Alone’. Na een korte radiostilte kwam de groep rond het duo Esther Lybeert en Maarten Flamand kortgeleden op de proppen met hun titelloze debuutalbum. Niet dat dit hun vuurdoop was in muziekland, integendeel: eerder verdienden ze onder meer hun sporen bij Hooverphonic, An Pierlé, Hannelore Bedert en maakten ze furore als Mrs. Hyde en Cloon.

Voor dit debuut leverden Lybeert en Flamand haast al het materiaal zelf aan – ‘The Ship’, een cover van Luc Van Acker, niet meegerekend. Frank Duchêne werd ten slotte ingepast als producer, iets wat hij eerder al deed voor bands als Silver Junkie, The Van Jets en Hooverphonic.

Het album laat sfeervolle popsongs horen, waarbij de nadruk op de stem van Esther Lybeert ligt. Hier en daar wordt deze nog aangepunt door een gericht strijkersarrangement, zoals in opener ‘Satchel’ en ‘Roll Over’. Elders op het album komt ook de gitaar wat meer op de voorgrond, zoals in de bluesige passage ‘Does Anybody Care’ (gruizig en door slidegitaar verzwaard) of in de eerder genoemde cover ‘The Ship’ met zijn koude en rauwe klank.

Toch is het vooral de liefelijkheid die heerst over de langspeler. Tekenend hierbij is een nummer als ‘Silk Sounds’, versterkt met handgeklap, aardig gitaargetokkel en een aimabel achtergrondkoortje. Ook hun doorbraaksingle ‘Alone’ past onder deze noemer, net als het aan An Pierlé verwante bricolagewerkstuk ‘Easier To Conceal’, een hoogtepunt van het album, dat bovendien ten top gedreven wordt door de aanwezigheid van elektronische somberheid. Verder verdient ook het avontuurlijke ‘Hunter’ een eervolle vermelding.

The Antler King klinkt zoals het is: een product van twee topmusici met een aardig bakje ervaring, die zich niet te min voelen om zich waar nodig te omringen met aanvullende muzikanten. Het album kraakt waar nodig, maar meer nog weet het te zalven. Het enige wat ontbreekt is een welgerichte klauw.

Meer over The Antler King


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.