Van het jonge, nieuwe label King Spinna is het quasi een zekerheid dat elke release een heerlijk stukje dubreggaeverwennerij bevat. Het nieuwe speeltje van Bob Harding en Dom Sotigu van het gerenommeerde Blood en Fire is met dit album van The Breadwinners aan zijn tweede wapenfeit toe. Dit alter ego van superfreak en multi-instrumentalist Alan Redfern is met ‘Dubs Unlimited’ aan een indrukwekkend debuut toe. De huisproducer presenteert vijftien instrumentale pareltjes waarvan Redferm zowat alle instrumentale partijen zelf heeft ingespeeld.

The Breadwinners weet wat klassedub is. Die begint steevast vanuit een rollende baslijn, waarover strak sissende drums gedrapeerd worden. Die riddim wordt vervolgens ingekleurd met een melodie van korte keyboardakkoorden of slaggitaar. Voor verdere verrijking heeft de Brit echter ook de hulp ingeroepen van tal van sessiemuzikanten. Zo voorziet ene Stally in ‘Vs Dub’ een heerlijk melancholische, krullende saxofoonmelodie, of siert hij ‘KT’s Ital Stew’ met een vertederend fluitspel.

Bij momenten voorziet The Breadwinners - zoals vaak bij dubmuziek - vocale flarden van zanger Ray, die in een bed van echo meandert. Zijn toevoegingen bij ‘Dub Is the Only Way’ zijn beperkt, maar efficiënt en getuigen van een sterke vocale uitstralingskracht.

De grote verdienste van de Brit is echter om soberheid te respecteren. Met de riddim als enige constante en veel melodieuze suggesties houdt Redfern zijn muziek heerlijk luchtig en licht bedwelmend. Elke noot of stoot is welgemikt, zoals in het met warme blazers en hobbelende slaggitaar gevulde ‘Kawai Dub’ blijkt. De hoge “oehoeoe” falsetkreten in ‘Little Horn Version’, de bewust luid krakende breaks van soundsystems uit de jaren ’70 en over elkaar struikelende ritmen zijn producerstrucs op topniveau. In combinatie met die grandioze baslijnen werkt zoiets genadeloos.

Als dessertje presenteert The Breadwinners een stuk spacecake van zo’n zeven minuten: een eigen remix van Big Youths ‘Joy’. Vreemd genoeg klinkt die echter erg kaal en rudimentair en mist die de psychedelische herhalingsfactor die vele andere Big Youthsongs wel sieren.

Vijftien keer op rij scoren: er is geen topschutter die hem dit nadoet. ‘Dub Unlimited’ bevat dub van de bovenste plank. Het is duidelijk dat The Breadwinners een project van lange adem is, eentje dat tot in de details is afgewerkt. De bonus bewijst enkel maar dat deze rasartiest geen behoefte heeft aan traditionele reggaezangers om zijn ding te doen.

Meer over The Breadwinners


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.