'Gang of Losers', het derde album van het Canadese sextet The Dears, is een minder orkestrale affaire dan de voorgangers geworden. Hoewel de strijkersarrangementen grotendeels zijn weggelaten en er meer naar de rauwe essentie van de songs wordt gegrepen, is het groepsgeluid nog steeds erg wijds en rijk gevuld. De charismatische frontman en zelfverklaard "regisseur" Murray Lightburn brengt opnieuw een verzameling dramatische songs ten berde die echter niet allemaal van eenzelfde kwaliteit zijn.

Zoals dat gaat wordt 'Gang of Losers', zo vlak na de release, door The Dears zelf bestempeld als hun beste werk tot nu toe. Gedurende het eerste kwartier van het album lijken ze hierin zelfs gelijk te krijgen: zowel 'Ticket to Immortality' als het machtige 'Death or Life We Want You' zijn beide poprocksongs van formaat, met catchy riffs, zanglijnen die comfortabel in het oor liggen en net genoeg weerhaakjes om zich in het geheugen te verankeren. Bovendien doen The Dears hun voordeel met de lichtelijk teruggeschroefde productie: hoewel hun geluid nog steeds van een zekere graad van megalomanie kan getuigen, worden nergens onnodige franjes aangebracht en staat de sound steeds ten dienste van het gebrachte werk. Wanneer 'Hate Then Love' wordt ingezet lijkt de winning streak nog even te blijven voortduren, maar al snel wordt duidelijk dat The Dears minder in hun mars hebben dan aanvankelijk gedacht. De feilloze, expressieve stem waar de frontman mee gezegend werd, glijdt en scheurt gepassioneerd over zijn composities, maar ook hij valt ten prooi aan de vloek der getalenteerde zangers, zij die zonder merkbare moeite als een engel kunnen klinken. Lightburns surplus aan technisch kunnen verleent zijn zanglijnen ook een zekere gladheid waar vooral de mindere tracks niet mee gediend zijn. Bovendien doet het hoge soulgehalte in Lightburns stem hem, in combinatie met zijn bijwijlen overgeëmotioneerde zangstijl, soms afglijden naar de pathetiek ('There Goes My Outfit') of erger, naar de pompeusheid ('Fear Made the World Go 'Round'). De initiële kwaliteit keert nog tweemaal terug op de tweede helft van de plaat, meer bepaald in de prachtige titeltrack, het aan de dromerige indiepop van Broken Social Scene verwante 'You and I Are a Gang of Losers'."You and me / We have the same heart", blijft herhaald worden en ook al balanceert de song zoals steeds op het randje van het huilerige, het werkt overtuigend. Ook het poppy 'Ballad of Humankindness' is raak: net zoals in de titelsong wordt de empathie die The Dears voor hun luisteraars voelen benadrukt door de herhaling van het sterk meezingbare refrein ("No one should live all of their life on their own"). Helaas wordt de cd in mineur besloten met het oninteressante 'I Fell Deep' en daarna afsluiter 'Find Our Way to Freedom', dat haast een samenvatting lijkt van de zwakke kanten van 'Gang of Losers'.

Louter een voldoende voor deze derde release van The Dears: vier uitstekende tracks maken geen uitstekende plaat. Waar Lightburns hang naar dramatiek een pluspunt is in de prijsbeesten op dit album, speelt ze in het nadeel van de overige albumtracks, waarvan het gros onopvallend en vergeetbaar zijn te noemen.

Meer over The Dears


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.