'Picaresque' is het derde album van deze uit Portland afkomstige Amerikanen. De plaat, opgenomen in een oude baptistenkerk, vertelt elf verhalen over zestien soldaatsvrouwen, over een Spaanse prinses op een olifantenrug, over gedoemde geliefden of over Eli de karrenjongen die kolen verkoopt. The Decemberists pakken uit met een combinatie van overladen, bombastische indierock en kale, ingetogen composities.
Frontman Colin Meloy zingt met veel gevoel voor (melo)drama en theatraliteit. Zijn unieke, zware stemkarakter zou voor sommigen teveel kunnen worden naar het einde van de plaat. Meloy zingt I am a writer of fiction en geeft daar mee meteen aan dat er van hem noch zelfbeklag of -medelijden, noch introspectie, egocentrisme of haar-ogen-zijn-zo-diep-als-de-zee-thematiek te verwachten valt. De teksten zijn humoristische, sentimenteel-ironische observaties die muzikaal worden ingekleurd met elementen vanuit de hele popwereld.
De epische opener 'The Infanta' valt meteen met de deur in huis. Na enkele niet terzake doende oerwoudgeluiden komt een machtige roffel binnen rollen. De donderende drums geven het hele nummer een gejaagd karakter. Subtiele, hoge strijkers en een jammerend orgel dat lange noten speelt, dompelen de tekst over een in luxe zwemmende Spaanse koningsdochter in een nog kleurrijker klankenbad. Een enorm krachtige break met aanzwellende violen slaagt erin om de epische tragiek een stap verder te nemen. De finale is één en al bombast: zware strijkers, een hamerende piano en tot slot van rekening een diepe operastem die de dramatiek ten top drijft. Opvolger 'We Both Go Down Together' begint als een nummer van het Britse Tindersticks: opzwepende violen, tobbende bas en dynamische drums van Ezra Holbrook zorgen voor een krachtige intro. Meloy's verhaal over een suïcidaal koppel wordt ingekleurd met pizzicatovioollijntjes verweven met subtiele pianoaanslagen. Bij het refrein krijgt de donkere, doch heldere stem van Meloy hulp van de frêle, intieme stem van Rachel Blumberg.

Op 'Picaresque' staan enkele steengoede popnummers die minutieus zijn gearrangeerd en voorzien zijn van teksten die de luisteraar mee op reis willen nemen. Soms hervallen The Decemberists in langdradigheid en wordt Meloys aparte stem te vermoeiend wat de plaat brutaal van zijn perfectie berooft.

Meer over The Decemberists


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.