Een golf van Indische (goa)trancevibes overspoelde een vijftal jaren terug het dancewereldje. Diep bobbelende beats op een snel, bezwerend tempo werden onderbouwd met Oosterse geluiden en in een ijltempo op de dansvloer afgevuurd. Als voorloper op deze drukte, zijn echter al veel langer bands bezig met het vermengen met Westerse elektronica en Oosterse invloeden. The Dum Dum Project is zo'n band die zich ook daadwerkelijk baseert op trancematige ritmen, veelal uit de Indische cultuur en zo mee de funderingen van de Asian Underground muziekstroming heeft gevormd.
Deze 'Desi Vibes' is een heruitgave van het 5-jaar oude debuut van deze New Yorkse band rond frontman Sean Dinsmore (DJ Cavo). Hoewel een re-release meestal een wrange smaak met zich meebrengt (omdat het meestal een nieuwe poging inhoudt om het gemiste succes van de oorspronkelijke plaat te herstellen), klinkt deze cd toch verdraaid hedendaags. Oosterse mantras, Westerse raps en frisse triphops of downbeats zijn de vaste troeven. Draaitafels en keyboards vervolledigen samen met live ingespeelde gitaar- en drumpartijen het plaatje. Door deze combinatie wordt terecht eer betuigd aan opgesomde inspiratiebronnen als The Beatles, Ravi Shankar, Talvin Singh, ... In elk geval houdt The Dum Dum Project duidelijk niet van overdreven drukdoenerij. Breakbeats dringen zich nooit op, maar worden subtiel aangevuld met percussie-instrumenten en vormen zo een traditiegetrouw, heerlijk dansbaar geheel. Dankzij mooie trancematige elektronica van golven, echo's en dubs krijgt 'Desi Vibes' de nodige diepgang mee. Speciale vermelding verdient de heerlijk dubbende basgitaar, die ondermeer tragere nummers als 'In-Flight' voor een groot stuk vorm geeft. Niet alle tracks op deze plaat zijn even vlot. 'Hello Hello' is met zijn bevreemdende hoornpartijen een mysterieus bezwerend spektakel dat niet meteen tot de dansvloer uitnodigt. Op deze manier erkende The Dum Dum Project echter wel reeds op zijn debuutplaat het belang van het bewaren van een mooie balans tussen luistermomenten en "floor catchers". Van die laatste categorie heeft afsluiter 'Air India' het zelfs geschopt tot "Ibiza anthem" en daardoor de band meteen even naar de hoogste hit charts gestuurd. De toegevoegde track die een herhaling is van 'Jaia Ganesha', maar dan opgeluisterd door het koor The Ishanti en daardoor meer als ragga overkomt, zal deze status echter allicht nooit bekomen. Het nummer is vrij overbodig gerammel.
'Desi Vibes' richt zijn pijlen mooi op de multiculturele zomer. De plaat mag in elk geval gerust door tal van dj's gebruikt worden om bloedhete danstenten tot extase te brengen. Dat mag overigens nog vele jaren lang...

Meer over The Dum Dum Project


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.