De lage landen hebben op het vlak van de jazz helaas niet altijd even veel in te brengen, maar er is gelukkig één uitzondering op de regel. In de zogeheten nu-jazz, oftewel jazz waarop geswingd en gedanst mag worden en die vaak wordt aangevuld met elektronische effecten, hebben enkele bands van voornamelijk Nederlandse bodem een behoorlijke naam en faam verworven. Onder meer The Jazzinvaders is een veel geroemde formatie die ver over de landsgrenzen heen bekendheid geniet. Met ‘What’s Nu?’, een compilatie-album van Social Beats en Unique, proberen beide labels deze unieke stijl in de schijnwerpers te plaatsen.

‘What’s Nu?’ bundelt in feite vier bands die afwisselend een nummer presenteren. Flowriders gaat er prat op jazz te combineren met hip-hop en breakbeat, maar het resultaat wordt gemakkelijk nogal smakeloos. Alle nummers die ze op ‘What’s Nu?’ presenteren zijn van een dubieuze kwaliteit en verdienden het eigenlijk niet om tussen het andere, meer jazzy materiaal te schitteren. State of Monc deinst er niet voor terug om stevige grooves te leggen en het jazzy potentieel binnen deze groep is misschien niet al te uitgebreid, maar hun muziek blijft tenminste heerlijk energetisch en dansbaar. Bij Monsieur Dubois zijn de solo’s vaak funky en laten de muzikanten zich telkens volledig gaan. De nummers zijn soms nogal geconstrueerd vanuit jazzy oogpunt, omwille van de vele kunstmatige tempowijzigingen of loopjes die weinig subtiel worden geïntegreerd. Wie daar echter geen aanstoot aan neemt, zal aan Monsieur Dubois vele uren easy-jazz-luisterplezier beleven. Het hoogtepunt wordt gevormd door The Jazzinvaders, maar deze hebben betere nummers gemaakt dan wat op ‘What’s Nu?’ verzameld staat. De vocale inbreng op hun tracks is immers geen vast handelsmerk van de formatie, en de instrumentale nummers zijn opmerkelijk beter. Klagen is echter niet gerechtvaardigd, gezien nummers als ‘Make it Work’ (met een zenuwslopend ritme) veel goedmaken.

‘What’s Nu?’ is een compilatie-album dat vooral erg breed mikt, met enkele minder jazzy bijdrages als gevolg. Vooral de inbreng van Flowriders en de minder interessante remixen staan ter discussie, maar in zijn geheel is deze verzameling uit ‘The Dutch Nu-Jazz Movement’ best te smaken. Wie nog nooit nu-jazz geproefd heeft, kan zich hiermee gemakkelijk laten verleiden tot de jazz, terwijl meer doorwinterde liefhebbers van het genre er beter aan doen om reguliere albums van deze bands uit te pluizen…

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.