Ergens hoeft het niet te verbazen dat het Zweedse trio The Fume het voorprogramma mocht versieren van landgenoten The Hives. Beide bands blinken immers uit in de unieke cocktail van energieke garagerock, stijlvolle rock’n’rollattitudes en melodieuze punkstoten. Op het debuut met veelzeggende titel ‘Rock’n’Roll Ain’t a Seasonal Thing’ gieren gitaren stevig in het rond, wordt gegoocheld met glamrock en verplettert de band met gemak zijn aanhoorders.

Dansen, swingen, pogoën: probeer bij deze plaat maar eens stil te blijven zitten! “I’m making money but I’m offering no good”, opent ‘Living for the Weekend’, de eerste in een dozijn powersongs die vaak de drie minuten niet halen. Gebalde pareltjes bulken van de melodieuze kracht. In het geval van een verhalend ‘Turn My Back’ lijkt de band even wat langer uit te glijden, maar schijn bedriegt. Handklapritmes, samengezongen refreinen en zoete stroopmelodieën razen voorbij, geleid door overdonderend drumwerk en stevig scherende gitaren. Daarboven werpt Lil’ Phil zijn vocale grillen op die zowel het timbre als de nonchalance van Jack White (The White Stripes) evenaren.

Deze plaat klinkt niet enkel of The Fume elke dag The Rolling Stones rauw eten als ontbijt, maar pakt ook ontzettend sterk uit. Het in trio gezongen ‘We Make You Go’ met de gescandeerde, heerlijke beginwoorden “we all live by obsessions” is een typevoorbeeld van garagerock: vuil, ruig en toch met de kracht van een heus anthem. Het gejoel en de vreugdekreten op de achtergrond zijn extra vuurwerkpijlen bij het dik twee minuten durende gitaarfeest.

Humor en zelfrelativering, daar draait het hem om, samen met een hoog partygehalte en een stevig je-m’en-foutisme. Verpak dat in goede, vlotte gitaarsongs met moordende grooves en men komt uit bij ‘Rock’n’Roll Ain’t a Seasonal Thing’. “The Fume is a three-piece suit. And no one wants the trousers”, zo gapt de Facebook van deze band. Dat is een prima omschrijving. Dit plaatje daarentegen, zou iedereen moeten bezitten.

Meer over The Fume


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.