Werden The Germans in Humo's Rock Rally van 2004 nog getipt als potentiële winnaar van de volgende editie, dan kregen ze twee jaar later het deksel op de neus. De Oost-Vlamingen raakten niet verder dan de preselecties, maar bleven niet bij de pakken zitten. Na hun veelbelovende debuut-EP 'The Next Superstar' is er nu eindelijk een eerste langspeler. De titel verwijst alvast naar een scène uit de film Rosemary's Baby van Roman Polanski. 'Elf Shot Lame Witch' haalt krautrock, psychedelica en zelfs een snuif noise door de mangel en blijkt er nog mee weg te komen ook.

De plaat werd geproduceerd door ene Boris Wilsdorf, tevens geluidstechnicus van het Duitse avant-gardecollectief Einstürzende Neubauten. Terwijl er op technisch vlak nergens een speld tussen te krijgen is, kwijten The Germans zich uitstekend aan hun muzikale taak. Opener 'Waiting For the Band' duikt op uit een waas van gitaarnoise en drijft voort op een quasi mechanische drumgroove. Vocaal is het aanvankelijk dissonantie troef, maar op tijd en stond bedient de groep zich van een dosis melodie zoals ook Evil Superstars dat konden. Hoewel ook in 'Lame' overstuurde gitaren, pulserende bassen en hyperkinetisch slagwerk centraal staan, kiest 'Elf' voor een stel ingetogen bluesakkoorden. Een echte song kan men het niet noemen, eerder een sferisch intermezzo. 'Your DNA' blijkt een vuige rocker en 'Bones' is een slepende ballade die evengoed van Pink Floyd zelf had kunnen zijn. Om dan nog maar te zwijgen van 'Dog', een tien minuten durend progrockopus dat heen en weer schippert tussen singer-songwriter, schichtige gitaaruithalen en experimentele elektronica.

Toegankelijk is niet meteen een adjectief dat van toepassing is op The Germans, maar eigenzinnig zijn deze heren des te meer. Hoewel het bij momenten misschien nog net iets strakker had gekund, getuigt 'Elf Shot Lame Witch' van een gezonde dosis lef en bravoure. Iedere muziekliefhebber met een beetje zin voor avontuur zal dit schijfje dan ook met graagte in zijn cd-speler steken.

Meer over The Germans


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.