The Haunted heeft een lange weg afgelegd: na het uiteenvallen van Gothenburg death metal-legende At the Gates, besloten de Björler broertjes om een nieuwe band te starten die grofweg verder zou evolueren: The Haunted was geboren. Hun titelloze debuut is tot vandaag een ongeëvenaarde brok energie en een thrashalbum om van achterover te vallen. Frontman Peter Dolving zocht andere oorden op en Marco Aro werd aangetrokken als nieuwe brulboei. Met Aro borduurde de band verder, tot op een bepaald moment niet alleen Dolving terug aan het front kwam, maar de muziek ook veel melodieuzer en rustiger werd. Die evolutie wordt tot vandaag verder gezet, maar de tijd was rijp om te laten zien hoe The Haunted tegenwoordig op een podium staat.

'Road Kill' is zowel een cd als dvd en beide zijn aangenaam verschillend. Het gaat over dezelfde show die de heren in de gezellige Melkweg in Amsterdam gaven, maar de setlist verschilt toch. Vooral de oudere songs werden van het dvd-gedeelte geweerd, wat op zich best wel jammer is. De recentere nummers zijn zeker en vast niet slecht, maar een splinterbom als 'Bury Your Dead' zal waarschijnlijk voor wilde taferelen gezorgd hebben. Nu ligt de nadruk tijdens het visuele gedeelte wel erg hard op de laatste drie platen.

Wat ook wel erg leuk is, zijn de officiële video's die de band ooit opnam. Zo krijgt een mens leuke clips van onder meer 'No Compromise', 'The Flood' of 'Moronic Colossus' voor de kiezen. De hoofdbrok van de dvd is dan weer een documentaire over The Haunted vroeger en nu en hoe de band op de baan gaat. In tegenstelling tot wat velen zouden verwachten, blijken de heren vooral met hun muziek bezig en is feesten niet echt aan de orde. Zelf noemen ze zich nogal saai: een eerlijk statement! Maar het geheel is zo leuk gemonteerd en zo goed in elkaar gestoken dat het bijzonder interessant blijft, en zowat iedereen van vroeger en nu die iets met de band te maken had, komt aan het woord.

Het resterende deel is dan de volledige show en zoals de beelden laten zien, stond de band in vuur, vooral Dolving. Weinig acts zijn elke keer zo gedreven en zo overtuigend als The Haunted en dat blijkt hier eens te meer. Zonder al te veel poespas beuken ze zich een weg doorheen het repertoire, en wie thuis de neiging kan bedwingen om zelf de beentjes of het hoofd los te slaan, heeft een bijzonder sterke weerstand. De cd bevat trouwens ook een vijftal bonustracks als geinige extra.

'Road Kill' is een mooi en volledig livestuk van een puike band die blijft evolueren. Ook al vinden sommigen The Haunted niet meer hun ding, toch blijft dit een band die stevig boven de concurrentie uitsteekt, en dit mooie livepakket is daar eens te meer een bewijs van.

Meer over The Haunted


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.