Een legendarisch trio als The Heptones mag in één adem met de term rocksteady genoemd worden. Nadat eind jaren '60 de magie van skamuziek in Jamaica wat geluwd was, sijpelde langzaam de Amerikaanse soul van The Drifters, The Platters en aanverwanten binnen, waardoor een tragere reggaevariant ontstond. Als vaandeldragers van Clement 'Coxsone' Dodds befaamde Studio One, waren deze zwarte crooners beroemd om hun eindeloze rij hits in dit genre. Geen wonder dat een plaat als 'Sweet Talking', die de hoogtepunten van The Heptones aan obscuur en moeilijk vindbaar materiaal (voornamelijk stereoversies) koppelt, een brok pure muziekgeschiedenis is.

Nostalgie is het toverwoord bij dit geweldige plaatje. Met zijn eindeloos rollende contrabas, heerlijk hobbelende drums en kort gebekt slaggitaartje roept deze muziek het beeld op van bezwete, slecht verlichte danszalen in tijden dat stilzitten of -staan nog een schande was. De grote magie van de liedjes van Earl Morgan, Barry Llewelyn en Leroy Sibbles zit hem echter in hun feilloze, soulvolle samenzang die over de vlotte melodieën heen zweeft. Dat die niet altijd voorzien hoeft te zijn van de klassieke reggae-ingrediënten, bewijst een evergreen als 'One Love', een slepende blues- en gospelkraker. Verder is het ook heerlijk wegdromen bij de single 'Let's Try', die na de gebruikelijke drie minuten nog eens het dubbele van deze tijd in diepe dubs wegzinkt. De 'extended mix' van het politiek geïnjecteerde 'Message from a Blackman' doet min of meer hetzelfde, zei het met een plotse overgang naar een meer psychedelisch einde. Verder is de boodschap bij deze achttien vloerkillers eenvoudig: ogen dicht en laten meeslepen in de authentieke spirit van weleer!

Dat The Heptones na het verlaten van Studio One in 1971 onder wisselende bezetting nog een glansrijke carrière tegemoet gingen, is bij deze plaat niet van tel. 'Sweet Talking' gaat terug naar de roots, het hoogtepunt en de basis en Heartbeat doet dit - zoals bij vele van zijn releases - met verve. Het is misschien een beetje vreemd dat de single 'Fatty Fatty', waar het allemaal mee begon, niet op deze verzamelaar staat, maar dat mag de pret niet drukken.

Meer over The Heptones


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.