Wie doorheen de platen van Supergrass surft, kan niet anders dan concluderen dat dit Britse kwartet de nodige dosis humor bezit. Wanneer frontman Gaz en drummer Danny – tevens stichtende leden van het combo – plots als The Hot Rats op grote Britse festivalpodia als Glastonbury of Reading verschijnen, slaan de fans dan ook niet in paniek. Dit is gewoon de zoveelste gril van dit goedlachse gezelschap, dat de laatste albums sowieso wat te serieus leek te worden. Dat The Hot Rats het toch ook menen, bewijst het album 'Turn Ons': een heuse studioplaat waarop het duo smaakvol aan de slag gaat met covers die ontleend zijn aan zijn helden.

Wat te verwachten was: deze cd is weer een stevige lap op eenieders Britpop-smoel. De hoofdwiegende Beatles-ritmen, harmonieuze gitaarriffs en heerlijk spuiende, Engelse dialectzang zijn ingrediënten die het ook bij Supergrass al deden. Verder houden de twee bands ook vast aan een aardig stukje bluesrock en jaren'60 invloeden. De ongecompliceerde vertolking van deze op zich al erg leuke traditionals is dus weinig verrassend of zelfs muzikaal uitdagend. Geen probleem echter, want The Cures 'Lovecats' kan het even goed met een rockgitaar stellen en het psychedelisch gerammel van Velvet Undergrounds 'I Can't Stand It' (een prima opener voor dit coverplaatje) lijdt zeker niet onder de jongere stem van Gaz Coombes. 'Turn Ons', genoemd naar een album van Zappa, bloeit vooral open op momenten dat de rockgitaren hun ding mogen doen. Een lekker traag, zwaar en overstuurd 'Chrystal Ship' (The Doors) is ongetwijfeld een hoogtepunt in dit dozijn drie korte tracks. Daar tegenover staan helaas ook een tweetal tenenkrullende momenten zoals 'Fight for Your Right' (Beastie Boys) met flauwe falsetstem en een akoestische, afgematte versie van The Sex Pistols' 'EMI'. Het overgrote deel van deze nummers wordt echter vrij letterlijk vertolkt, waardoor The Hot Rats zowel hun flexibiliteit als hun spelgemak in de verf zetten. Daarmee presenteert deze grappige plaat in elk geval een mooi stukje muziekgeschiedenis.

Pink Floyd, Bowie, Roxy Music, The Kinks ... The Hot Rats grijpen duidelijk hoog in hun coverliefde. Gelukkig hebben de heren inmiddels wel geleerd met eenvoudige middelen toch ver vooruit te zijn op de doorsnee repetitiehok-interpretaties van deze monstersongs. Nigel Godrich (Radiohead, Beck, Travis) laat zich overigens gelden op de producersstoel, waardoor 'Turn Ons' een consistent totaalbeeld krijgt, eentje dat verdacht veel naar Supergrass ruikt. Leuk tussendoortje.

Meer over The Hot Rats


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.