Wat is er gebeurd met The Kandidate? Waar is de spontaneïteit van het debuut? Waar zijn de knallende tracks? Waar is de energie, de agressie? 'Facing the Imminent Prospect of Death' is het tweede album van deze Deense beeldenstormers rond frontman/schreeuwlelijk Jacob Bredahl, maar ergens zijn ze vergeten hun energie op plaat over te brengen, want dit is na het toch wel explosieve debuut een behoorlijke sof.
Bredahl is en blijft een sterke frontman, eentje van het soort dat een typische strot heeft en dat ook op een uitstekende manier kan exploiteren. Wat dat betreft, zijn er hoegenaamd geen klachten bij The Kandidate, aangezien de man nog steeds doet waar hij best in is: het produceren van een heerlijk slijmerige kreet die zoals altijd opgefokt klinkt in de lijn van een hyperactieve terriër die net een overdosis suiker binnenkreeg.
Het probleem zit hem deze keer echt in de muziek. Waar de vorige schijf vlotjes balanceerde op de rand tussen death metal en thrash (hoewel vooral de thrash de bovenhand nam) en vooral het gaspedaal stevig ingedrukt hield, met semi-dodelijke gevolgen, zijn de heren deze keer de pedalen wat kwijt. Er zijn nog nummers waar flink van leer wordt getrokken, maar het tempo van de schijf ligt beduidend lager, en plots is de tomeloze energie ook weg. Opener 'Death' is een lauwe opwarmer, met fletse gitaarlijnen, wat gelukkig goed gemaakt wordt door 'Beyond the Mind, Sleep You'll Find'. Die laat tenminste stevige death/thrash horen. Maar wat de heren doen op onder meer 'Total War', tart alle verbeelding: saaie en trage gitaarpartijen ongeïnspireerd afhaspelen, en Bredahl zijn zanglijnen zijn meer onnozel of repetitief dan opzwepend.
Het ergste van al is: dit album duurt opnieuw hoop en al een half uur, maar deze keer lijkt het eeuwen te duren. Weg is de energie, weg is de interesse. De band lijkt wel op automatische piloot te spelen, en faalt deze keer jammerlijk in het overbrengen van hun goede intenties.
Het valt te hopen dat de albumtitel niet profetisch is voor de band, en dat ze zich de volgende keer flink herpakken, want 'Facing the Imminent Prospect of Death' is een spijtige aanfluiting van de goede start die deze jongens maakten. Het is een raadsel hoe dat komt, maar het valt te hopen dat wat er ook gebeurd is, zich niet herhaalt, want The Kandidate kan beter, véél beter.

Meer over The Kandidate


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.