Het Zweedse elektronicaduo The Knife is in vele opzichten een unieke groep. Sinds hun oprichting in 1999 schuwen ze categoriek alle aandacht van media en mainstream. Pas na de release van het geweldige ‘Silent Shout’ (2006) trokken ze voor het eerst op tournee. Bovendien gaan Karin Dreijer Andersson en broerlief Olof Dreijer tijdens optredens steevast gehuld in vogelmaskers en monnikspijen. Voor hun vierde langspeler lieten ze zich inspireren door Charles Darwins ‘On the Origin of Species’, het boek dat de grondslag legde voor de moderne evolutieleer. Het conceptuele dubbelalbum ‘Tomorrow, In a Year’ blijkt een even fascinerende als bevreemdende elektro-opera.

Voor dit ambitieuze project verdiepte The Knife zich niet alleen in wetenschappelijke literatuur, Olof Dreijer trok zelfs het Amazonewoud in om er inspiratie op te doen en field recordings te maken. Deze veldopnames vormen de rode draad doorheen de eerste helft van ‘Tomorrow, In a Year’. Zo bestaat ‘Letter of Henslow’ volledig uit gesamplede vogelgeluiden en lijkt ‘Schoal Swarm Orchestra’ wel de soundtrack van een onheilspellende natuurdocumentaire. Minimalistische soundscapes als ‘Epoch’ en ‘Geology’ worden verder ingekleurd met tikkende glitchklanken, vervormde synthesizers en de ijzingwekkende sopraan van Kristina Wahlin. Pas na een uur duikt de ijle stem van Karin Dreijer Andersson voor het eerst op: het tien minuten durende epos ‘Colouring of Pigeons’ zit vol tribale percussie, aanzwellende strijkers en indringende vocale harmonieën. ‘Seeds’ drijft voort op een platte technobeat die bedolven wordt onder knisperende synthmelodieën, terwijl ‘The Height of Summer’ zowaar een bescheiden poging tot refrein herbergt.

The Knife ruilt het dreigende, gelaagde elektronicageluid van ‘Silent Shout’ in voor abstracte, haast ongrijpbare klanksculpturen. Zijn jongste worp geeft bij elke luisterbeurt weer nieuwe dingen prijs, maar vergt wel een zekere inspanning van zijn luisteraars. Hoewel het hermetische ‘Tomorrow, In a Year’ voor het ongeoefende oor allerminst een hapklare brok is, worden de volhouders zeker beloond.

Meer over The Knife


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.