Begin jaren 2000 werd deze band op poten gezet door zanger en frontman Ryder Havdale. Hun eerste album ‘Rare Birds’ bestond vooral uit slow-tempo indie rock en bij hun vierde album aangekomen nemen ze een andere weg. Het meer up-tempo punkgenre is duidelijk aanwezig in een aantal nummers en is dan ook de grote verandering aan deze cd. ”You can’t do nothing with damaged goods” wordt er gezongen, maar er valt zeker wat te doen met The Mohawk Lodge.

Het album begint met pure elektrische gitaar die al snel wordt aangevuld door de herkenbare stem van Ryder Havdale. ‘Howling At The Moon’ is een makkelijk luister- en meezingbaar nummer, een goede start van de cd. Wanneer de drum invalt, komt er een vrolijke gitaarriff die heel het nummer herkenbaar maakt.

‘Wild Dogs’ en ‘Voodoo’ gaan dan weer een heel andere kant uit. Hier ontstaat een duidelijke sfeer van punk, wat voor wat afwisseling op de cd zorgt. De opvallende echo op de stem zorgt voor een extra dimensie bij de nummers. ‘Wild Dogs’ is in vergelijking met ‘Voodoo’ nog net iets rauwer. Het lied begint met het ritmisch tegen elkaar slaan van drumstokken, gevolgd door een rauwe, ongecontroleerde elektrische gitaar, terwijl in ‘Voodoo’ de gitaar iets ritmischer wordt aangeslagen.

Nog een andere kant van het album is dan weer de iets avontuurlijkere sound van ‘Damaged Goods’ en ‘Gold Rivers’. Met zweverige gitaarklanken die blijven nazinderen doet het eenieder wegdromen naar de prairie met cowboys op de horizon. Countrymuziek is het natuurlijk niet, maar er zijn in deze twee tracks wel elementen van terug te vinden.

Meer romantische zielen kunnen zich terugvinden in de nummers ‘Using Your Love’ en ‘1000 Violins’. Het leuke aan ‘Using Your Love’ is dat het refrein heel meezingbaar is, aangespoord door ondersteunend achtergrondgezang. ‘1000 Violins’ is dan weer meer de blueskant van het verhaal. Die laatste track van het album is heel intiem, met een pure stem en zweverige gitaar. In de helft van het lied wordt het geluid groter en voller, gevolgd door een paar extra stemmen en aanzwellende drums en gitaar. Uiteindelijk komt het lied helemaal los en past het perfect in het plaatje. De laatste minuut van de plaat is gevuld met enkel piano en meerstemmig gezang.

 ‘Damaged Goods’ is een album met opvallend veel variatie, van intiem tot punk. The Mohawk Lodge bewandelt nieuwe paden wat resulteert in een aangename verrassing.

Meer over The Mohawk Lodge


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.