'Reinventing the Wheel' is het debuutalbum van The Kannaste/Olding Four. De twee spilfiguren van dit Zweeds-Fins-Frans jazzkwartet zijn Jussi Kannaste op tenorsax en Hans Olding op gitaar. Samen met bassist Yoni Zelnik en drumveteraan Philippe Soirat produceren zij een energiek, helder hedendaags jazzgeluid, zonder daarbij beroep te doen op al te veel elektronische opsmuk.

Met het uptempo 'El Diablo' wordt de aftrap gegeven voor een dik uur luistergenot. Het thema van het eerste nummer maakt meteen duidelijk wat de sterkte is van deze plaat: de schitterende complementariteit van Kannaste's sax en Olding's gitaar. Het stuwende motief van gitaar en ritmesectie wordt aangevuld en onderbroken met opwindend saxspel. Na deze korte voorstellingsronde van de twee tenoren van dit kwartet barst het sologeweld los. Met een intens drummende Soirat en een veel rustiger spelende Zelnik wordt een goed evenwicht gevonden om het nummer niet te laten verdrinken in zijn eigen gekolk. Het vervolg van 'Reinventing the Wheel' is een op-en-neer deinen van bevattelijke melodische lijnen, een helder gearticuleerde kwartetklank en een stevige dosis bop en swing. Hoewel het tempo algemeen gezien hoog blijft, zijn er enkele rustgevende intermezzi. 'P.S.T.' is een van deze eilandjes van rust. Bassist Zelnik, die over het gehele album een vrij bescheiden doch zeer doeltreffende rol speelt, laat hier zijn kwaliteiten als solist horen: een ingetogen, bijna mijmerende melodie is het resultaat. Zowel wat balans als wat interventies betreft blijft Zelnik erg op de achtergrond hetgeen samen met het aandachtige drumwerk van Soirat voor de steun en de broodnodige vrijheid zorgt die beide primussen verdienen. Hoewel energetisch en dynamisch van stijl, stort The Kannaste/Olding Four zich niet vol jong enthousiasme in de afgrond. Het geluid blijft afgerond en verfijnd: geen scheurende sax of gierende gitaar en ook geen hyperdens en –complex drumwerk. Deze gedisciplineerdheid laat toe om het subtiele samenspel tussen de verschillende bandleden optimaal uit de verf te laten komen.

The Kannaste/Olding Four serveert met haar herkenbaar en persoonlijk debuutalbum geen inhoudloos spektakel. Met verfijnde composities, een opmerkelijk samenspel en een niet te stoppen drive blijft hun heruitvinding van het wiel herkenbaar rond en tegelijk vernieuwend snel rollend. Een gesmaakt debuut dat opvolging verdient.

Meer over The Olding/Kannaste Four


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.